Allergispesialist?

Jeg har en del plager som sannsynligvis skyldes allergi.  Vennene mine sier jeg må gå til en allergispesialist, men så leser jeg her i www.allergiviten. at det ikke er noen allergispesialister som er godkjent i Norge. Hvordan kan jeg vite om de som tilbyr allergiundersøkelse, er dyktige nok? Så dyrt som det er, vil jeg jo gjerne vite om det er verdt det.

Bør jeg oppsøke en godkjent allergispesialist i Sverige for å være sikker? Eller kan www.allergiviten.no  anbefale noen i Oslo eller omegn?

(Spørsmål 20. mars 2005)

SVAR:

Godt spørsmål- ikke fordi allergiundersøkelse er særlig dyrt, men fordi riktig diagnose og behandling av allergier kan være avgjørende for helse, funksjon og livskvalitet! 

Det er  veldig synd at Den norske legeforeningen setter seg imot å opprette spesialiteter som dette. Det er en prinsippavgjørelse som ikke tjener pasientene, for mange allergiske sykdommer stiller store krav til legens kunnskaper og ferdigheter. Det forutsetter grundig og omfattende spesialutdannelse.

De aller fleste norske leger som tilbyr allergiundersøkelse, er meget seriøse og har skaffet seg brukbar utdannelse i allergologi, men det finnes nok noen  få "halvskolerte røvere".

Ut over det du kan lese her i allergiviten.no/, har denne nettsiden ikke anledning til å anbefale noen leger fremfor andre, selv om det kunne vært ønskelig å advare mot noen ganske få.

Du behøver ikke reise til Sverige. Fastlegen din kan sannsynligvis gi deg råd og henvisning til en kvalifisert "allergispesialist".

(Sist oppdatert 20. mars 2005)