Dårlig virkning av astmamedisinene hos spedbarn

Jeg har ei jente på 5 mnd som har fått bekreftet astma. Hun plages mye med pusten og har fått ventolin og flutid på babyhaler.

Hvordan er virkningen av disse medisinene på så små barn, noen leger sier at disse medisinene kanskje ikke vil virke ordentlig før hun er 12 mnd, stemmer dette og hva skal jeg da evt gjøre når hun er veldig plaget?

Og etter hvor lang tids bruk skal man normalt se bedring hos jenta mi? Hun har brukt disse medisinene i ca 3 uker nå og jeg ser fortsatt ingen virkning. Er dette normalt?

Takker for råd og tips i forbindelse med hennes astma, føler vi har fått så lite informasjon fra vår fastlege.

Hun får ikke den treningen hun trenger da hun blir veldig fort tungpust og sliten, hun er 1 mnd prematur og ligger litt etter de andre, så hun hadde trengt den treningen.

Hva skal jeg gjøre?

(10.juni 2005)

SVAR:

For tidlig fødsel  øker risiko for utvikling av tidlig astma, men astmasymptomene kan også (delvis)  skyldes at lungene er "umodne". Dette kan bare avgjøres med spesielle undersøkelser som bare er tilgjengelig ved noen få, meget høyt spesialiserte barneavdelinger.

Hos spedbarn og i tidlig småbarnsalder kan obstruksjonen ("tettheten" i pusten) skyldes hevelse i slimhinnene i bronkiene som ventoline(r) (beta-2 adrenerg "astmaåpner") ikke virker på, og  flutide(r) (kortisonbasert "astmabeskytter") virker langsomt og sent på, men som burde ha virket etter tre ukers bruk. Da bruker en ofte et adrenalinpreparat i steden for ventolin.  se: astmabehandling av småbarn.   

Dårlig virkning av medisinene kan skyldes for lave doser eller at dosene ikke kommer frem til virkestedene.

I spedbarnsalderen er det ofte slik at barnet ikke får medisinen tilstrekkelig inn i luftveiene med Babyhaler, men må få medisinen inn med et annet utstyr (motorforstøver og ansiktsmaske.) Det er noe som må prøves ut og så øves inn langsomt og med god veiledning.

For å få dette ordentlig til for dette barnet synes jeg derfor at det bør undersøkes, (fortrinnsvis innlegges med mor og/eller far) ved en barneavdeling på sykehus. Søknad /henvisning gjennom fastlegen, evt innom den barneavdelingen dere sogner til.

Lykke til! 

(Sist oppdatert 10. juni 2005)