Diett ved kryssallergi?

I en brosjyre på apoteket står det om kryssallergier ved pollenallergi. For bjørkepollen er det en kjempelang liste over matvarer som inneholder kryssallergener. Det står: ”Det er lettere å utvikle allergi hvis du stadig utsetter kroppen for allergener, derfor bør du unngå både kjente og ”beslektede” allergener.”

Mine to barn og jeg selv har kraftig bjørkeallergi. Betyr dette at vi må unngå alt som står i listen fra apoteket? Der står det bla. også potet, og det er vanskelig å klare seg uten. 

(7. oktober 2003)

SVAR:

Nei, dere skal bare unngå frukt (vanligvis rått eple) og grønnsaker (vanligvis rå gulrøtter) hvis dere kjenner svie eller kløe i munnen eller hovner opp der etter å ha spist frukten eller grønnsaken. Ellers kan dere spise  det dere har lyst på.

Nøtter (og peanøtter) og erter kan gi kraftige reaksjoner hvis en først blir allergisk mot dem, og da må en unngå de minste spor av dem.

De andre fruktene og grønnsakene pleier bare gi beskjedne reaksjoner (se oralt syndrom) ved kryssallergi. For potet (!), eple, pære og gulrøtter blir dessuten allergenene ødelagt og uvirksomme med koking.

Saken er at listen over kryssallergener for pollen bare gir en oversikt over muligheter for reaksjon hos noen og ikke risiko for alle med pollenallergi.

Dessuten ser det ut til at det er innpustingen (inhalasjon) av allergenene i pollen som fører til allergiutvikling (sensibilisering), mens spising kanskje kan føre til en slags beskyttelse (toleranse) for allergier som ikke allerede har slått til.

Det vil si at innpusting av bjørkepollen kan føre til allergi mot bjørkepollen og kryssallergi for eksempel mot rå epler, men spising av rå epler ikke kan føre til utvikling av allergi mot bjørkepollen.

PS. Jeg gjør apotekkjeden oppmerksom på dette spørsmålet og svaret. 

(Siste oppdatering 9. oktober 2003)