Er tilskudd av sink nødvendig?

Mine to barn (4 og 7 år) er multiallergiske og reagerer kraftig på bl.a. egg, fisk, nøtter, og den minste reagerer også på melk. Homeopat har forskrevet sinktabletter. Det er vanskelig å få ungene til å ta dem. Er de nødvendige?

(27. oktober 2003)

SVAR:

Vi har litt sink i kroppen. Det er nødvendig for at alt skal fungere godt i vår indre kjemi. Det er viktig bl.a. for noen av enzymene våre (se: Du er fabelaktig).

Derfor trenger vi tilførsel av litt sink i maten etter hvert som det brukes opp.

Gode naturlige kilder for sink er noen av de matvarene som barna dine må holde seg unna (egg, fisk, melk og ost, nøtter), men det er rikelig sink også i bl.a. hvetekli, helkorn og hvetespirer, soja, kjøtt, kylling, kalkun, lever , upolert ris, salat, spinat,  alfaspirer, sojaspirer. Med normalt inntak av grovt brød og kjøtt osv er behovet for barna dine dekket på en naturlig måte.

For eksempel: bare en vanlig porsjon kotelett med litt surkål eller et par skiver helkornbrød med leverpostei (NB uten ansjos ved allergi mot fisk!) dekker dagsbehovet for hver av dere. For mye sink (over 30-40 mg) er skadelig, så bruk av tabletter kan være uheldig hvis inntaket gjennom maten er tilstrekkelig.

Med kost uten fisk er det viktigere med tilskudd av jod (obs jodsalt kan være utilstrekkelig), og ved kost uten melk, er det behov for tilskudd av kalk.

(Sist oppdatert 27. oktober 2003)