Er prikktesten pålitelig ved eggallergi med toleranseutvikling?

Vår sønn på 13 år har kraftig hveteallergi, og reagerer med anafylaktisk sjokk ved inntak av hvete. Han har vært innlagt ved Voksentoppen en gang, der han ble testet for fisk og egg. Begge ble frigitt i kosten. Vi kom hjem og det ble prøvd egg i pannekake. Gutten reagerte imidlertid med kløe i ganen, uro og nedstemthet. Dette er 4 år siden. Han nektet siden dette å prøve ut litt egg i mat.

I går var vi til kontroll hos lege. Det ble tatt prikktest på eggehvite og eggeplomme. Eggeplomme viste 4 +, eggehvite 8 +.

Mitt spørsmål er om vi kan stole på prikktesten eller om det kan være at det er huden som reagerer?  De fleste vokser jo av seg eggallergi.

(Spørsmål 9. april 2008)

SVAR:

Godt spørsmål! Det er riktig at de aller fleste vokser av seg eggallergi, og hos noen av disse kan det fortsatt være reaksjoner på prikktesting i huden (men vanligvis ikke så kraftige som du beskriver).

Der det fortsatt er hudreaksjoner tross toleranse for egg, pleier imidlertid blodprøven for IgE antistoffer i serum å være negativ. Ingen av disse testene er helt pålitelige, og derfor må det gjennomføres kontrollerte provokasjonstester for en sikker diagnose. Selv om hudreaksjonen er kraftig, kan den kliniske reaksjonen være svak og avhengig av mengden egg.

Det gjelder også under utvikling av toleranse.

Kanskje Voksentoppen provokasjonstestet med for lav mengde av eggallergener i forhold til det han fikk i seg med pannekakene hjemme?

I alle fall kan det ikke gis noe sikkert svar på ditt spørsmål uten at det er tatt serumprøve + at det deretter tas standpunkt til provokasjonstest under kontroll. 

 (Sist oppdatert 10.april 2008)