Hoste-hoste-hoste

Jeg har astma og har vanligvis meget god effekt av astmamedisiner (Seretide), men nå plages jeg av en forferdelig hoste. Jeg hoster  dag og natt og får nesten ikke sove. Er så støl i magemusklene etter all hostingen, at det gjør veldig vondt.

Det startet med en forkjølelse for en uke siden. Legen min trodde jeg hadde begynnelsen av en bronkitt eller lungebetennelse og ga meg Imacillin, men det hjelper ikke. Jeg har doblet astmamedisinene uten at det hjelper. Hostestillende medisin hjelper heller ikke. Jeg bare hoster og hoster uten å få opp noe slim – bare skum. Hva skal jeg gjøre?

(23. september 2003)

SVAR:

Beskrivelsen er ganske typisk for hoste som skyldes økt hyperreaktivitet i de nedre luftveiene (bronkiene) etter en virusinfeksjon der. Det forekommer ofte ved astma, og har sammenheng med økt betennelse (inflammasjon) i slimhinnene, av og til også fordi flimmerhårene i bronkiene kan være satt ut av funksjon (midlertidig) etter noen virusinfeksjoner.

Antibiotika hjelper ikke på virusinfeksjoner, men hjelper vanligvis hvis det er en bakterieinfeksjon. Da kan det kanskje være et spørsmål om å skifte til et annet antibiotikum (avhengig av bakteriefunn).

Du bør kontakte legen din igjen. Hvis det er som jeg tror, må tilstanden behandles med økte doser av inhalert kortison (”Astmabeskytter”) uten økning av astmaåpner, og ofte er det behov for noen få dagers behandling med tabletter, vanligvis prednisolon. Samtidig er det viktig å unngå best mulig alle irritanter (les om det), Det gjelder også fysiske anstrengelser i kjølig luft.

Hostingen virker i seg selv irriterende, så  forsøk å holde den tilbake mest mulig – særlig den første tiden etter at evt tilleggsbehandling er startet.

I løpet av en dag eller to får jeg ferdig et dokument, Astmahoste,  som forhåpentlig vil være til hjelp.

(Sist oppdatert 24. september 2003)