Hundeallergi og hundehold

Mannen ble allergitestet m prikktest for 20 mnd siden, fikk da utslag 2mm på hund. Vi har hund og har hatt det i 4 år.

Han har i tillegg allergi mot bjørk og timotei som han har vært i vaksineprogram for i ett år nå. Han utviklet pollenallergien i begynnelsen av tenårene, er 27 år nå.

Han var ikke allergisk for hund da vi anskaffet den (blodprøve) for 4 år siden, men i dag ble han testet igjen med utslag på knapt 3 mm på hund. Altså en forverring. Testene er gjort i perioder m svært lik allergenspredning (røyting, inneklima ol) og man har utelukket noen andre kilder til at han kjenner allergiske symptomer.

Det er først nå på sensommeren at han i noen særlig grad har fysisk kjent hundeallergien.

Vi har de siste 2 årene tatt alle de forhåndsreglene vi kan ta (balansert ventilasjon, sentralstøvsuger, jevnlig vasking, børsting, ikke hund på soverommet osv...) uten å fjerne "kilden til problemene".

Vet dere noe om sannsynligheten for hvordan dette vil utvikle seg videre, både hvis vi beholder hunden eller ikke? Er det mest sannsynlig at han vil bli bedre, verre eller stagnere. Også tatt i betraktning at vaksineringen etter hvert vil lette "presset" på immunforsvaret.

Kan vaksineringen ha bidratt til å svekke immunforsvaret, slik at dette kan forklare forverringen mhp hund?

20. september 2004

SVAR:

Ut fra dine opplysninger har mannen (genetisk) disposisjon for hundeallergi, og den allergien er så aktivert av kontakt med hund (støv etc fra hund). Da er det mest sannsynlig at fortsatt nærkontakt med hund og hundeallergener i støvet hjemme vil føre til videre forverring av hundeallergien. Forkjølelser og andre luftveisinfeksjoner kan  sette fart på slik forverring. Allergivaksinen mot pollen vil ikke hjelpe på dette, men kan forverre situasjonen hvis han får for kraftige reaksjoner på vaksinen.

Situasjonen taler absolutt for å fjerne hunden og gjennomføre et grundig renhold etterpå.

Med den utviklingen han har vist, kan han risikere at hundeallergien blir verre selv om hunden er fjernet hjemme hos dere. Det er hundeallergener i støvet i så mange andre boliger, men aller viktigst er støvet hjemme!

(Sist oppdatert 20. september 2004)