Hvor lenge varer bedring av allergivaksinering?

Min datter som er 10 år skal starte med allergivaksinasjon nå i høst. Jeg har forstått det slik at denne vaksinen holder i minst 6 år etter avsluttet behandling. Hva så? Må hun starte opp igjen med den samme omfattende vaksinasjonsrunden eller holder det da med en "light" versjon???

SVAR:

Du forteller ikke hva din datter plages med og hvilken allergi det dreier seg om. Effekten er forskjellig for hva slags sykdom allergien bidrar til. Den er best ved allergisk rhinit (høysnue),  men ikke særlig effektiv ved allergisk astma. 

Jeg går ut fra at det dreier seg om allergivaksinering mot pollenallergi. Selv om ikke alle hjelpes like godt, har slik ”hyposensibilisering”  bedre effekt enn forsøk på tilsvarende behandling mot andre allergier. 

Det finnes ingen kortvarig vaksinekur som gir bedring, og heller ingen langvarig behandling som gir sikker bedring hos alle  - verken i 1, 3 eller 6 år.

 Det er flere måter å gjennomføre dette på. I prinsipp starter man med meget lave doser som ikke utløser sykdomsreaksjon, og så økes dosen gradvis over tid til man når den høyeste dosen som tåles. Denne dosen gis så som vedlikeholdsdose i 3-4 år.

Ved allergisk rhinitt er det noen (relativt få!) som klarer seg bra uten medisiner i pollensesongene, men de fleste må fortsatt bruke forebyggende medisiner, og mange må fortsette med vedlikeholdsbehandling for eksempel en gang i måneden – eller gi opp håp om videre bedring bortsett fra den som naturen selv kan sørge for.

Hva forskjellene i behandlingseffekt skyldes, er sannsynligvis genetisk + avhengig av ukjente og individuelle ”tilfeldigheter” som berører immunforsvaret

Hvis du søker i den nettsiden med ordet allergivaksinering, vil du se at det kommer forskjellige spørsmål om dette.

(Sist oppdatert 18. september 2009)