Jod i maten?

Hei! Takk for svaret jeg fikk forrige gang (red.: les det).

Nå har jeg snakket med legen, og vi er kommet frem til bare å ta bort egg, fisk , erter  og nøtter/peanøtter fra kosten til gutten vår.

Hun var enig i at mange av de andre utslagene på mat på blodprøven kanskje ikke betyr noe særlig.  Nå er det blitt meget lettere for oss!

Men legen sier jeg må passe på at gutten får nok jod i kosten siden han ikke får spise fisk. Jeg har ikke fått kontakt med noen ernæringsfysiolog som kan hjelpe meg, og lurer på hva slags mat som kan sikre at gutten får nok jod i seg. Er det nok å bruke jodsalt?

SVAR:

Jod må vi ha for et normalt stoffskifte. Det er ikke nok å bruke jodsalt, for barn skal jo heller ikke ha særlig mye salt i maten.

Fisk er vår viktigste kilde til jod, og jod må vi ha for et normalt stoffskifte.

Heldigvis er det også andre kilder. Nå kan det være ganske mye jod i kumelk og ost, for eksempel. Det er fordi det er mye jod i kraftfor som kua får, men dette gjelder ikke økologisk kumelk!

For barn som er allergiske mot både fisk og kumelk, brukes sojamelk  som er anriket med jod.

Dagsbehovet for spedbarn er ca 40µg og så øker behovet med alder og vekt slik at barn 7-10 år bør ha ca 120 µg daglig og voksne ca 150 µg daglig. Gravide kvinner og kvinner som ammer, trenger noe mer.

 (Sist oppdatert 17. november 2003)