Katteallergi og kjøp av leilighet

Planlegger å kjøpe leilighet der det har vært katt. Kommentarer?

(26. mai 2003)

SVAR:

Godt spørsmål og lurt å stille det før du flytter inn!

Allergener fra katt har en helt spesiell evne til å klistre seg til alt støv og alt som støver, og de bringes videre med klær, i håret osv.

Kattestøv som er igjen i boliger og rom er vanligvis mer enn nok til å starte allergi mot katt hos personer som er arvelig disponert for slik allergi, og til å forverre plager hos dem som allerede er allergisk mot katt.

Gulv, vegger, tak, skap, hyller etc bør støvsuges grundig med god støvsuger med allergifilter (kast støvsugerposen etterpå). Så bør det gjøres grundig rent med fuktet klut over alt. Kluten må skylles ofte, og vannet byttes ofte. Husk at mye  svevestøv med allergener kan samle seg bak lister (gulv og tak). Lister må fjernes før rengjøiengen!

Men, katteallergener er små og klebrige, og det kan være vanskelig å bli helt kvitt d selv med den grundigste rengjøring. For å føle deg tryggere, bør kanskje alle flater males over slik at hver sprekk blir tettet igjen.  Men velg maling med omhu, luft godt med gjennomtrekk og la alle med overfølsomhet for maling holde seg langt unna til lukten er luftet ut!

Tilsvarende spørsmål  kommer også for hundeallergikere. Støvet med allergener fra hund er ikke så klebrig som det fra  katter, men mange hunder er større, støver mer og farter også mer omkring i en bolig. Innsats for rengjøring vil avhenge av hvor uttalt allergien er.  Råd om det krever godt kjennskap til de aktuelle personene. Egen fastlege eller allergispesialist må være den som gir råd om dette.

(Sist oppdatert 26. 5. 2003)