Klimakteriet, følelser og astma

Jeg har hatt  astma hele livet (nå er jeg 47 år ). Det er vist at jeg er allergisk mot husstøvmidd, hest, hund og katt. Jeg holder meg langt unna dyr, og tror at jeg har sanert bort midd så godt som det er mulig. Med slike tiltak og moderat bruk av astmamedisiner har jeg klart meg fint i mange år.

Men nå er jeg kommet i klimakteriet med typiske plager, og nå er astmaen min også blitt mye verre slik at jeg må bruke Ventolin mye oftere. 

Med klimakteriet er det blitt slik at vonde følelser går mer inn på meg enn før, og mannen min sier at det vel er det som gjør astmaen verre. ”Det er kanskje noe psykisk hele greia”, sier han rett ut.

Kan du forklare oss litt om dette?

(4. november 2003) 

SVAR:

Astmasykdommen er ikke ”noe psykisk hele greia”!

For at følelser skal gi astma, må det være astma av andre grunner fra før, og vanligvis med hyperreaktivitet i luftveiene (bronkiene) som er typisk for astmasykdommen.

Når det foreligger, kan noen følelser virke forverrende på sykdommen - hos noen, men langt fra alle.  Dette er bekreftet av helt ny forskning om psykisk stress og astma, som settes inn i kunnskapsbanken om allergi samtidig med dette svaret (klikk her).

I klimakteriet er det betydelige endringer i hormoner som ikke virker bare på kjønnsorganene, men på flere forhold i vår indre kjemi.

Det er mange kvinner som opplever endring i astmasykdommen ved slike hormonendringer. Det skjer både ved puberteten, i forbindelse med hver menstruasjon, ved bruk av P-piller, ved svangerskap og etter fødsel og ved klimakteriet. Noen blir bedre og noen blir verre. Mange av dem som blir verre, har stor nytte av å bruke hormontabletter i samråd med en kvinnelege. Kanskje det er noe for deg?

PS. Be mannen din lese om astma og årsaker til forverring av astma. Det er viktig at han forstår dette for å forstå deg.

(Sist oppdatert 4. november 2003)