Kosttabber i barnehagen

Jeg har en datter på 4 1/2 som i høst begynte i barnehage. Hun er allergisk mot egg og melk, samt gresspollen og midd. Men, det er matallergien som er problemet i barnehagen. Der har de smøremåltider, dvs at de lager maten selv i barnehagen. Jeg har snakket flere ganger med barnehagen om hva datteren min ikke kan spise, og hvordan de skal forholde seg til allergien og astmaen hennes. Men, så er det hektisk i barnehagen og noen er distré og vi kan alle gjøre feil, så de siste to ukene har datteren min fått servert mat som inneholder melk hele tre ganger! Så nå sitter jeg her og lager et grundig infoskriv til barnehagen. Jeg har funnet masse informasjon her i basen + NAAF sine sider, tuuuuusen takk! Men, lurer litt på dette med hva som skjer om hun stadig blir utsatt for det hun er allergisk mot... Hun har en kraftig allergi som legene på barneklinikken sier vil ta lang tid før hun vokser av seg, om hun vokser av seg. Derfor lurer jeg på om det kan gjøre noe med allergien at hun stadig blir gitt noe hun er allergisk mot. Vil dette forsterke allergien eller forlenge den, eller har det ikke noe å si?

(28. september 2006)

SVAR:

Det er fint at du viser forståelse for at ”alle kan feile” – også i barnehagen, men her må nok barnehagen skjerpe seg! Slik jeg forstår deg, har barnehagen og du ikke opplevd virkelig alvorlige reaksjoner etter de tabbene som er gjort, men det kan komme andre barn og andre tabber og situasjoner med alvorlige konsekvenser av slike tabber. 

Barnehageloven  krever at barnehagen skal være trygg. Det gjelder også barn med allergier og annen fysisk overfølsomhet. Barnehager anbefales  spesielt gå gjennom sjekklisten for barnehager med alle i personalet og innskjerpe trygge rutiner.

For ditt barn er det jo spørsmål om hva slags og hvor alvorlige reaksjoner som kan utløses av matallergiene. Det kan være at hun nå er i ferd med å vokse av seg allergi mot kumelk  slik som det er for de aller fleste barn i den alderen.

Allergi mot egg er det vanligvis litt verre med. Slik allergi henger gjerne lenger i og kan gi reaksjoner av forskjellig type og alvorlighet.  Hvis legen mener det er risiko for alvorlige straksreaksjoner med allergisjokk, bør det vurderes om dere og barnehagen skal utstyres med adrenalin for nødhjelp. 

Dreier det seg om mindre alvorlige reaksjoner som kommer langsommere (for eksempel atopisk eksem), klarer man seg uten dramatikk og med enklere tiltak.  Spør legen om dette.

Opptrer det reaksjoner, er det dessverre slik for de fleste at pågående allergireaksjon øker risikoen for mer allergi.

Du bør kanskje ta med deg en utskrift av dette til barnehagen?

(Sist oppdatert 28. september 2006)