Kryssallergi for bjørkepollen

Jeg er veldig plaget av allergi mot bjørkepollen. Naturlegen min har gitt meg en lang liste over frukt og grønnsaker som jeg bør unngå fordi de kryssreagerer med bjørkepollen. Fastlegen min sier at det er noe tull. Hvem har rett?

(8. juli 2003).

SVAR:

Som du kan lese om ved å klikke her, kryssreagerer bjørkepollen med mange fruktsorter og grønnsaker  (og med pollen fra or og hassel). Hvilke kryssallergier som slår til, er avhengig av arv og mer eller mindre tilfeldige forhold i ditt miljø og (immunologiske) utvikling. 

Mange, men langt fra alle får litt plager av rå epler og gulrøtter. Noen får også litt plager av andre fruktsorter og grønnsaker, men det er veldig mange som slipper dette. Plagene er også ganske beskjedne med litt svie og kløe i lepper og i munnen, kanskje også litt hevelse der. Noen får kraftigere reaksjoner, men har da vanligvis merket litt plager tidligere på den aktuelle frukten eller grønnsaken. De alvorligste plagene kommer vanligvis etter nøtter, peanøtter og selleri.

Så – hvis du ikke har merket noen plager når du har spist frukt og grønnsaker som står på listen, kan du trygt fortsette å spise det. Ja, hvis du er særlig heldig utstyrt når det gjelder type av allergiarvelighet, kan det til og med kanskje være en fordel å spise slike kryssreagerende matsorter (men det kan du ikke vite på forhånd).

Opptrer det plager når du har spist noe av det som står på listen, så styr unna det! Det er jo mye å velge mellom ellers. God appetitt! 

Sist oppdatert 8. juli 2003