Kyssesyke og allergi. Har det noen sammenheng?

Jeg hadde "kyssesyken" som 16-åring. Utviklet astma og allergi etter dette.  

Hver gang jeg blir forkjølet får jeg kraftige allergiutbrudd. Får generell urtikaria hovner opp i øyne og munn og får blodtrykksfall. Viser seg også at CRP'en er forhøyet.

Har på grunn av dette blitt lagt inn på sykehuset for observasjon. Ender opp med at jeg må gå på prednisolon kur. Dette er det eneste som hjelper. Har også blitt utstyrt med epipen.

Har lest at det kan være en sammenheng mellom kyssesyken og allergi. I så tilfelle finnes det noen ny kunnskap eller behandlingsformer for dette? Har vært til utredning hos flere spesialister uten å finne svar.

(02.12.2003)

SVAR:

Det er flere som har spurt om det samme.

Kyssesyke (mononukleose) er en virussykdom som bl.a. angriper lymfocytter, og kan nok virke inn på allergiutvikling hvis infeksjonen faller sammen med  andre spesielle forhold for allergiutvikling. Den kan nok også starte opp andre intoleransereaksjoner i uheldige situasjoner. Slik er det med flere virusinfeksjoner.

"Kyssesyke" er noe som nesten alle får, selv om mange (og særlig småbarn) får den så lett at det nesten ikke merkes. En god oversikt finner du ved å klikke her.

På den annen side forekommer både allergi/intoleransereaksjon og mononukleose så ofte at de må falle sammen hos mange; det er statistisk nødvendig. Jeg kjenner til mange lignende tilfeller der symptomer på allergi eller ikke-allergisk intoleranse med elveblest og dype hevelser har startet kort etter "kyssesyken". Når allergi/intoleransereaksjon først er startet opp, har den etablert seg "for godt" og  fortsetter etter at mononukleosen er nedkjempet (etter forholdsvis kort tid). Så kan forverringer ofte komme i forbindelse med andre virusinfeksjoner eller andre spesielle påvirkninger.

Det er ikke noe nytt om dette og ingen nye behandlingsmetoder.

Hvis det er påvist allergi (IgE, atopisk allergi) som årsak til plagene dine, kan det kanskje være at du er i kontakt med allergenkilder i slike konsentrasjoner/ mengder at det bare slår ut når motstandsterskelen din senkes av "forkjølelser" (?).

Du bruker vel ikke noen medisiner når du blir forkjølet, og som kanskje har skylden? Preparater som inneholder eller likner acetylsalicylsyre for eksempel, gir ofte slike plager som du beskriver. Friskt mot!

(Sist oppdatert 2. desember 2003)