Legen min forstår meg ikke

Jeg har en sønn på 3 år med astma. Han har mye pusteproblemer og hoste, og noen ganger hoster han så mye om natten at jeg blir livredd for at han skal kveles og dø fra meg. Jeg blir veldig usikker på hvordan jeg skal behandle dette når det er slik. Faren har det likedan.

Legen vår er nok dyktig, men det virker som om han ikke forstår vårt problem, kanskje fordi gutten selv virker blid og fornøyd og uberørt av sykdommen når vi er hos legen. Jeg får inntrykk av at legen synes jeg er litt "hysterisk", men vanligvis er jeg en ganske rolig og  trygg kvinne, men nå plages jeg av angst for gutten min. Hva skal jeg gjøre?

 

SVAR:

Be om å få en timeavtale med legen din og ta med til legen dette du har skrevet til meg! Be legen lese det og be om å få snakke om det du føler er viktig for barnet og familien. Aller best er det om mor og far går sammen til legen i denne sammenhengen.

Det kommer mange henvendelser fra mennesker som synes de får for lite hjelp av legen sin. Særlig ofte er dette fra foreldre til barn med astma eller annen kronisk lungesykdom, atopisk eksem, matintoleranser og fra pasienter med KOLS eller deres  nærmeste pårørende.

Når samtalen slår feil hos legen, er det vanlig å skylde på legen. Det er riktignok slik at legen har en spesiell forpliktelse i dette, og alle leger kan og bør skaffe seg ferdigheter i kommunikasjon. Men du selv som pasient eller pårørende for en pasient kan og bør gjøre ditt beste for å få til en god samtale.

Jeg har tidligere lagd et eget dokument om "kommunikasjon med legen" i en bok som er under arbeid (ny utgave av: Kjell Aas: Tale er sølv. Å tie er tull).

Vent et par dager så setter jeg det dokumentet inn på denne nettsiden. Kanskje du/dere vil ha nytte av å lese det før du/dere får time hos legen.

(Sist oppdatert 8. februar 2005)