Muggsoppallergi, astma og trening.

I januar 2005 blei jeg alvorlig sjuk etter å ha bodd i et hus med mye fukt og muggsopp. Jeg hadde fra før allergi og astma. Jeg blei plaga av hodepine, svimmelhet, tungpusta, slapp og uvel. Jeg blei sjukmeldt i 6mnd og måtte flytte fra boligen.

Jeg sendte e-post til dere da, og fikk gode råd. Jeg har enda ikke blitt frisk igjen, selv om jeg nå har bedre perioder innimellom. Jeg flytta til England (like ved Manchester i januar 2006).

Jeg driver toppidrett (løping) og trener hver dag. Nå i vinter har jeg vært veldig dårlig, og jeg lurer derfor på om det kan ha noe med klimaet i midt-England å gjøre? Kan høy luftfuktighet her være årsaken? De siste ukene har jeg hatt store astmaproblem på hardtreningene mine. Har ikke klart å springe så fort som jeg vanligvis gjør, jeg har hatt pusteproblem og blitt pinnstiv selv om pulsen har vært relativt lav i forhold til anstrengelsen (rundt 160-170. Blir vanligvis ikke stiv før jeg har mye høyere puls).

Jeg har også store søvnproblem.

(Spørsmål 23. mars 2007)

SVAR:

Klimaet i det området er ikke det aller beste for astma (og spesielt ikke ved muggsoppallergi), dels fordi det kan være mange steder man kommer, der det er muggsoppvekst inne. Vinteren er vel heller ikke kald nok med frost slik at muggsopper ikke vokser ute og sprer sporer i luften (?), og dels fordi det periodevis kan være luftforurensninger fra byområdet og trafikk som forverrer astma (spesielt ved løpetrening ute).

Det at du blir fort ”stiv”, tyder på at oksygenopptaket er for dårlig under toppanstrengelsene og da dannes det fort melkesyre i musklene. Det kan skyldes en lett lungeinfeksjon eller atelektase, og du er i alle fall nå undermedisinert i forhold til din astma.

Du bør snarest oppsøke en lungelege for undersøkelse - helst også med røntgen av lungene - og justering av medisinene – også med henblikk på medisinering før treningen – i tillegg til at du kanskje bør ha langsommere oppvarming før hardtreningen.  Pass på at medisinene er tillatt i henhold til de nyeste dopingreglene, og sørg for å få en legeerklæring hvis dopingreglene krever det for noen av de medisiner som forskrives.

Astma er veldig hyppig i England .De fleste lungeleger i England er dyktige og vel kjent med astmasykdommens mange sider.

Det ville kanskje være fint for deg å ha en Mini- PEF til egenkontroll i forhold til hvileperioder og trening., se PEF-teknikk.

Du bør også kontrollere om du har et godt innemiljø der du bor og godt nok for mennesker med astma.

Lykke til!

(Sist oppdatert 23. mars 2007)