Ny allergi etter fødsel

Jeg har fått påvist midd- og husstøvallergi for en uke siden. Plagene startet den dagen jeg kom hjem fra sykehuset etter å ha fått barn nr 3 i mai dette år. Har vært veldig plaget i sommer med spesielt kløe i øynene. Trodde det var pollenallergi, men hadde ikke utslag på pollen eller lignende i allergitest. Har siste tiden vært plaget med tett nese og kløe i øynene. Bruker nå ”Nasonex” nesespray med god effekt. Ingen øyedråper funker.

Fullammer så det er lite jeg kan bruke av tabletter. Kan ta polaramin tbl. 2 mg når plagene blir voldsomme. De virker OK.

Babyen min har atopisk eksem, så for hans del er det bra at jeg fullammer. Skal bestille middsikkert sengetøy. Har fått sentralstøvsuger. 

Mine spørsmål er:

  1. Har min allergi sammenheng  med svangerskap og fødsel? Har jeg alltid vært allergisk mot midd/husstøv og svangerskap og fødsel utløste det?
  2. Er det sammenheng mellom min allergi og sønnen min sin eksem?
  3. Kan allergien bli bedre dersom jeg slutter å amme?
  4. Funker middsikkert sengetøy?
  5. Er det andre hete tips?

(18. september 2003)

SVAR:

1. Atopisk allergi som du beskriver, opptrer på grunnlag av forskjellige kombinasjoner av arvelig egenskap, kontakt med allergenkilder og forsterkende forhold i livsstil, livssituasjoner, miljø og kost.

Du har nok fra fødselen av hatt et anlegg for å bli allergisk, men det har ikke slått ut før nå. Det er ikke uvanlig at det slår ut under svangerskap eller etter en fødsel. Hormonene er med i de fabelaktige kjemiske prosessene inne i oss som også er med på å styre immunsystemet og evt allergiutvikling. Les: "Du er fabelaktig!"  Husstøvmidd er en "sint" allergenkilde, og er noe av det vanligste å bli allergisk mot ("Fareklasse 1).

2. Ja, det er sammenheng mellom atopisk allergi som du har, og atopisk eksem hos din sønn. Det ligger i gener som han kan ha arvet dels etter deg, dels etter faren. Det betyr at dere bør tenke forebyggende for barnas del. Les: Forebygg allergi

3. Det er lite trolig at du blir bedre om du slutter å amme; du kan til og med bli verre.Umulig å spå! Det er fint for babyen om du fortsetter, og det er jo koselig for begge to!

4. Middsikkert sengetøy fungerer - men må suppleres med andre tiltak mot husstøvmidd.

5. Du finner alt du trenger å vite (”hete tips”)  i www.allergiviten.no. Let litt omkring i denne kunnskapsbanken. 

Lykke til! Kos deg!

(Sist oppdatert 22. september 2003)