Oksidanter og antioksidanter ved KOLS (og astma)

Jeg har KOLS. Jeg vet det skyldes at jeg var dum nok til å røyke helt til jeg fikk diagnosen for noen år siden. Jeg har lest et sted  at oksidanter kan hjelpe mot KOLS.  Hva er oksidanter, hvordan virker de og hva slags mat inneholder sånt?

(27. oktober 2003)

SVAR:

Du husker feil! Oksidanter kan skade mange celler og vev i kroppen, og kan forverre KOLS og astma. Oksidanter øker bl.a betennelsesreaksjoner (inflammasjon) i luftveiene. For å få forklaring på hvordan dette virker, kan du klikke på oksidativt stress.

Det er antioksidanter som kan hjelpe litt mot dette.

Mest kjent for KOLS (og astma) er at sykdommen forverres av oksidanten oson (ozon, O3).

Oson produseres særlig når ultrafiolett lys (UV-stråling) virker på støvpartikler,  og det opptrer særlig ved kombinasjon av tåke og industri- eller trafikkforurensninger (”Smog”). Det kan også produseres inne for eksempel av kunstig ”høyfjellsol” og når elektrisk utstyr skaper gnister når elektroder blir støvete. (Det skjer ofte i såkalte luftrensere).

KOLS er dessverre en uhelbredelig sykdom, men det er sannsynlig at antioksidanter kan hjelpe litt mot påvirkning av forurensninger som har oksidantvirkning.

Det har vært omtalt bl.a i BBC Health News i september, 2001: ”Antioxidants fight smog damage. Taking antioxidant supplements could help reduce the effects of ozone pollution on lung health, say researchers. The supplements may help the body prevent damage from toxins and pollutants.”  Les oppslaget i BBC Health.

Antioksidanter
I vårt fabelaktige kjemiske indre (vår biokjemi) har vi et sinnrikt system av antioksidanter, men vi trenger tilførsel i kosten for å møte økende menneskeskapt oksidativt stress fra miljøet. I kosten er det særlig vitamin C og E samt A (betakaroten) som er gode antioksidanter. (Betakaroten finnes særlig i gulrøtter og spinat). Antioksidanter finnes ellers i flere mat- og drikkevarer, særlig i frukt og grønnsaker og grønn te, men også i bl.a. rødvin. 

Noen av de farligste oksidantene finnes i tobakksrøyk, og mot dem hjelper ikke antioksidanter noe særlig.

(Sist oppdatert 29.oktober 2003)