Peanøttolje i hudkrem. Allergirisiko?

Min datter  på 1 år har atopisk eksem. Jeg har fått anbefalt å bruke en spesiell krem, men har oppdaget at den inneholder peanøttolje. Kan hun risikere å bli allergisk mot peanøtter hvis jeg bruker denne kremen?

SVAR:

Fint at du spør, for dette kan være viktig.  Allergi mot peanøtter er blant de ”sinteste” og mest risikable allergiene vi kjenner til, og peanøttolje (som også kalles jordnøttolje) kan gi alvorlige allergier når den finnes i maten. Det er vist at peanøttolje kan inneholde betydningsfulle mengder av de aktive allergenene.

Jeg kjenner ikke til noen forskning som viser om bruk av peanøttolje på  huden fører til allergi  eller ikke, men muligheten er der. Risiko for det er nok meget liten når peanøttolje brukes på hel og uskadet hud.

Noe større risiko kan det kanskje være om peanøttolje kommer inn i sår eller i kloringsmerker og såre flekker som ofte finnes ved atopisk eksem. Slike flekker skal ha annen behandling enn fetkrem,  og  slike kremer skal smøres i slalåm utenom flekkene, men her kan det jo gjøres feil.

Viktigere er det kanskje at det kan komme peanøttolje i munnen med barnets fingre om kremen brukes i ansiktet eller på udekket hud. De fingrene kommer stadig vekk til munnen, som du vet!

Det er kanskje enda viktigere for utvikling av allergi mot peanøtter, at vi puster inn mye peanøttstøv! Ja, puster inn! Les om det under husstøv! Du kan også lese mer om peanøtter.

(13. mai 2003)