PEF-mål. Veiledende eller villedende?

Jente på 11 år fikk konstatert allergi (støvmidd og pollen) og astma høsten 2006. Har i utgangspunktet veldig god lungekapasitet.

Gjennom vinteren har hun måttet bruke maksdose medisiner, og da hun ble stabil hadde hun en PEF liggende rundt 340 som vi brukte som en veiledning med tanke på medisinering.

Nå har vi redusert ned til enkel dose flutide, men siden hun igjen ble tettere ønsket jeg at hun skulle blåse PEF før vi økte dosen med flutide, og hun blåste mellom 400 og 450 til tross for at hun virker tett!!!

Mitt spørsmål blir da: kan hun ha en "vinter-PEF-normal" og en "sommer-PEF-normal"? Det virker feil på meg å ta utgangspunkt i en PEF på 350 (og ingen endring i medisinering) når hun så tydelig er tungpustet.

Det som i utgangspunket skulle ha vært en veiledning har nå blitt en "villedning"!

(Spørsmål 4. april 2007)

SVAR:

Det er fint at dere bruker PEF i slike sammenhenger, og at du reagerer på tall som dette!

PEF på 450 for en jente på 11 år er bra og tyder egentlig ikke på at hun er ”tett” med forverret astma, men hun kan jo ha veldig god og egentlig enda bedre  lungefunksjon.

Da bør PEF øke tydelig etter bruk av åpnermedisin.

Riktig PEF-teknikk?

Pass aller først på at hun bruker riktig teknikk og samme teknikk som før. Det er mange som etter hvert begynner med en ”trompet-teknikk” med spisse lepper og/eller tungespissen inne i munnstykket i stedet for å ha leppene rundt munnstykket. Da fyker PEF i været!  Se PEFmåling.

 Riktig pusteteknikk(Foto: AstraZeneca©)

Legg merke til leppene på dette bildet!

La datteren din så blåse PEF straks hun har stått opp og før hun har tatt medisin om morgenen. La henne så få vanlig dose åpnermedisin og gjenta PEF målingen etter 10 minutter. Hvis hun har forverret astma, bør PEF-målet øke, kanskje med 20% eller mer.

La henne så bruke sine vanlige medisiner og gjenta PEF før og 10 minutter etter åpnermedisinen et par ganger ut over dagen. Hvis PEF øker, kan du bruke høyeste oppnådde verdi som veileder inntil videre – og øke flutidedosen hvis hun virker”tett” noen ganger.

Gjenta denne fremgangsmåten etter ca en ukes bruk av økte flutidedoser. Hvis høyeste PEF har økt ytterligere, bruker du denne nye verdien som veileder.

Hvis PEF ikke viser økning, kan hun være ”tett” av andre grunner enn astma, og bør undersøkes av legen.

(Sist oppdatert 4. april 2007)

 

Oppfølging fra moren 9. april 2007:

Pef-verdiene gir mening igjen. :-)

Det var nok blåseteknikken som ga de tvilsomme målingene.  Da hun blåste korrekt senere, fikk hun verdier rundt 300, og økte til 350 etter at hun hadde tatt Ventoline.

Hun følte selv behov for å øke dosen med Flutide på torsdag 5. april, fordi hun følte seg veldig tett om natten og om morgenen (PEF- 290), og har brukt maksdose Flutide siden da.  Nå hoster hun mindre, og føler seg mindre tett.  Nå blåser hun 350 uten å ha tatt Ventoline først, og har ikke lenger behov for å bruke Ventoline i løpet av dagen.

Det tar litt tid å bli vant til astmaen, medisinering og forvarsler osv, men det går seg til... Vi lærer noe nytt hver dag. :-)

Takk for hjelpen nok en gang.

(Oppdatert 9. april 2007)