Nikkel i dørhåndtak?

Jeg lurer å følgende i forbindelse med valg av dørhåndtak. Jeg har selv ingen akutt nikkelallergi, men kan kjenne at det klør litt i forhold til smykker og har en svært allergisk datter og ønsker derfor å være forsiktig:

Mange dørhåndtak er i nikkel, de ønsker jeg ikke å benytte.

Jeg har forstått at det også i rustfritt stål stort sett er nikkel. (Visstnok garanterer d-line for at deres håndtak er nikkelfrie men det er altså designvridere/håndtak til over 1200 kr stykket for vrider og nøkkelskilt og det synes jeg er svært dyrt). Mitt spørsmål er i hvilken grad nikkelkomponenten i rustfritt stål på dørhåndtak har betydning for mulig kontaktallergi. Hvordan opptrer nikkel i en slik legering? Er det forskjell på ulike typer stål og leverandører? Er syrefast rustfritt stål bedre?.

Hvordan er det med dørhåndtak i krom eller matt krom, inneholder de nikkel og er evt det i seg selv et allergifremkallende materiale?

Hvis det er andre forhold knyttet til dørvridere som jeg burde kjenne til er jeg takknemlig for råd.

(28. april 2005)

SVAR:

Nikkel  er en av de aller vanligste årsakene til kontaktallergisk eksem  og finnes i mange forskjellige legeringer som brukes i dørhåndtak, kraner (på kjøkken og bad!), mynter, smykker, kokekar m.m.

Graden av kontaktallergi avgjør hvor lite eller mye  det skal til av allergenene for å utløse og forverre eksemet.

Det finnes ofte kombinert med krom som også er et hissig kontaktallergen, og finnes også ofte i forskjellige stålmaterialer. Bare produsenten av slike materialer kan kjenne sammensetningen. Dørvridere av messing kan være sikrere i denne sammenhengen, men tryggest er det å finne noe av tre, bakelitt eller smijern.

Noen klarer seg med å legge 3 lag lakk på alt som inneholder nikkel, men det må vedlikeholdes regelmessig.

(Sist oppdatert 28. april 2005)