Skallet på citrusfrukter er verst!

For noen år siden ble det fremholdt at naturlig tilsetning var bedre enn kunstig. Vi har en sønn som alltid har fått kraftig elveblest, vanndiare og oppkast av minste inntak av citrus eller jordbær. (Har ikke IgE antistoffer).

En dag spiste han en orange seigmann og fikk straks kroppen full av elveblest og kraftig diare. Det var soleklart at det hadde med seigmannen å gjøre, men gutten hadde spist dette før uten reaksjoner. Vi ringte fabrikken og fikk opplyst at nå benyttet de naturlige fargestoffer i sine produkter. De orange seigmenn fikk fargen av appelsinolje.

Spørsmålet melder seg: Er det slik at om du reagerer på citrus, vil du også reagerer på appelsinskall? Eller er det andre allergener i skallet som man reagerer på i tillegg?


(Spørsmål 26. juni 2006)

SVAR:
Kombinasjonen av elveblest, oppkast  og diarré gir mistanke om at det dreier seg om atopisk allergi. Det kan foreligge slik allergi uten påvisning av IgE antistoffer i blodprøver fordi IgE antistoffene er bundet til mastceller i vevene uten overskudd til blodet. Det forekommer mest når det er lenge mellom hver gang allergikeren utsettes for (eksponeres for) akkurat de allergenene.
(Les om mastceller hvis du ikke har gjort det tidligere; de er livsviktige celler i vår fabelaktige organisme, men skeier ut i dårlig selskap med IgE antistoffer).
 
Ved atopisk (IgE avhengig) allergi er naturen den verste fienden! Det gjelder like meget ved reaksjoner på mat som på pollen. Når det glelder atopiske allergier,  er naturlige tilsetningsstoffer nesten alltid mye verre enn syntetiske.
 
I citrusfrukter, mange andre frukter og i nøtter finnes allergenenene mest konsentrert oppunder og i skallet.  Slik er det også for citrusoljer med uspesifikk, ikke-allergisk virkning på atopisk eksem og elveblest (urtikaria). De finnes konsentrert i skallet. 
 
(Sist oppdatert 26. juni 2006)