Spørsmål om gummitre og lateks

Jeg har tidligere fått påvist en forholdsvis kraftig lateksallergi, som krysser med avokadoallergi. Allergien ble påvist i 1998, og jeg er født i 1974. Ut over dette har jeg ingen allergi.

Allergien er grei å håndtere i dagliglivet, da jeg stort sett er blitt kjent med hvilke produkter som inneholder lateks.

Nå er jeg gravid (27 uker på vei), og har kommet opp i en ny problemstilling. Det viser seg at mange barnemøbler er laget av latekstreet/planten. Dette gjelder for eksempel kjente produsenter som Basson  og BabyDan som begge selges hos store forhandlere som Fru Lyng og BabyShop. Jeg er ikke sikker på hvorfor akkurat disse produktene er laget av latekstreet, men det markedsføres med at det er av "kraftig kvalitet".

Mitt spørsmål er om jeg også er allergisk mot latekstreet (benyttet i møbler), eller kun mot selve lateksen det produserer?  Og vil det gjøre noen forskjell om treverket er behandlet eller ikke?

Jeg regner med at det også er hensiktsmessig å begrense barnets kontakt med lateks, siden jeg har en såpass sterk allergi mot dette produktet, for ikke å fremprovosere en allergi.

I forbindelse med barnemøbler, nærmere bestemt tepper, har jeg også stiftet bekjentskap med begrepet "syntetisk lateks". Vil jeg også være allergisk mot dette?

 Normalt kan jeg teste min egen allergi ved å ta på produkter. Tatt i betraktning at jeg nå er gravid og bør holde meg unna allergimedisiner, er dette vanskelig. Jeg setter derfor stor pris på en tilbakemelding fra dere.

For ordens skyld opplyser jeg at jeg er medlem i NAAF.

(9. mars 2005)

SVAR:

Meget klokt tenkt!

Virkningen av gummitre i møbler ved lateksallergi og risiko for utvikling av slik allergi er ikke utforsket. Det må vurderes ut fra det vi vet om allergi og allergener.

Ut fra annen forskning kan det sies at møbler av gummitre kan representere en risiko ved lateksallergi.

Naturlateks er sevje som utvinnes av slike trær. Sevjen inneholder spesielle proteiner som er hissige allergener. Når treet felles og behandles, tørker sevjen inne i materialet. Denne typen allergener beholder sin aktivitet etter både inntørking og hard behandling (som vises med reaksjoner også på for eksempel gummihansker). Ut fra det må vi regne med at trematerialet kan gi allergireaksjoner.

Trematerialet kan sannsynligvis overflatebehandles med flere lag lakk eller lignende som kan hindre lateksallergenene i å komme ut, men hvor lenge det holder med slitasje (og evt fukt) er det ingen som kan si noe om.

 Ut fra dette vil jeg fraråde anskaffelse av babyutstyr av gummitre. Gummitre brukles mye ellers også både i møbler og patrkettgulv - blant annet under navnet Hevea. Med godt vedlikehold av overflatebehandlingen av dette skulle det være liten risiko for allergi mot lateks.

Som medlem av NAAF kan du sende spørsmål direkte til naaf@naaf.no.

Under Allergiviten finner du også mye stoff om lateks.

Der står det : "Syntetisk lateks er i hovedsak lagd av syntetisk kautsjuk, men i noen slike produkter tilsettes noen prosent naturlateks! Det kan være nok til å skape problemer ved lateksallergi. Ved slik allergi må en sikre seg med opplysninger fra produsenten om at produktet er 100% syntetisk".

(Sist oppdatert 15. februar 2006)