Spørsmål om Legionella hjemme

I "Allergiviten", som jeg har lært veldig mye av, står det om en ung jente som døde av legionellasmitte fra dusjen hjemme. Hva kan vi gjøre for å forhindre det? Min far som bor hos oss, er snart 80 år og blir veldig lett smittet av forkjølelse og får da langvarige bronkitter, så vi vil være så trygge som mulig mot denne livsfarlige bakterien.

(24. mai 2005)

SVAR:

Med lenken fra dokumentet om Bakterier og Legionella under inneklima.com får du mye informasjon om  dette.

Der står det bl.a.:at bakterien finner næring bl.a. i hudavfall og slim som kan finnes i rørsystemet ved sviktende renhold av disse. De trives best i vann med temperatur 25-55°C. Det kan derfor være en viss risiko også med bruk av lunkent vann i bassenger, tanker, kar og rørledninger.

I andre land har boblebad forårsaket legionærsyke.

Det er satt spørsmål ved bruk av sparedusj i denne sammenhengen. Sparedusj gir særlig god forstøvning av vannet, og kombinert med ENØK-anbefalinger om å holde relativt lav temperatur på varmtvannet, kan dette gi gode betingelser for denne typen alvorlig helseskade. Det er sannsynlig at et tilfelle av Legionærsyken i Trondheim skyldtes dette, se oppslag i Adressa .

Det anbefales å skylle gjennom rørsystemene i dusj med varmt vann med temperatur 65oC en gang i blant og spesielt hvis utstyret har vært ubrukt i ferier o.l.

De som har boblebad hjemme, bør også passe på. Der kan vannet i rørsystemet periodevis stå ganske lenge med temperaturer rundt 40oC slik at legionellabakteriene trives godt samtidig som rørsystemet etter hvert kan inneholde mye hudrester. Boblebad bør renses (gjennomskylles) hyppig med egnet renseveske, evt med ekstra tilførsel av klor, og også her bør det i den sammenhengen skylles gjennom med varmt vann over 65oC.

(Sist oppdatert 24. mai 2005)