Spørsmål om oppskrifter ved matallergi

Jeg har ei datter på 4 år som har kraftig atopisk eksem. Det er mye smøring og kløing. I tillegg bruker vi våtbandasjer hver natt.

Vi sliter veldig med kostholdet. Hun har egg- og nøtteallergi. I tillegg så er det listet opp og ned i mente av ting hun ikke bør spise p.g.a. eksem (sitrus, jordbær, tomat, ketchup etc).

Jeg savner forslag til alternative retter. Fikk senest i dag et spørsmål fra barnehagen: Vi skal spise pizza på onsdag, har du forslag til hva Iselin kan spise?

Jeg må innrømme at jeg går tom for ideer i tillegg til at Iselin gjerne vil ha det de andre spiser. Hun vet godt om egg- og nøtteallergien, men jeg føler at ting som hun ikke bør spise fremfor ikke kan spise er vanskelig å forklare for en fireåring.

Dersom vi ser mellom fingrene (ketchup på pølse, gelè i bursdag) så er det jo henne det går ut over. Mitt spm er da; finnes det nettsteder el.l. hvor man kan "boltre seg i" alternative retter eller alternative måter å lage retter på slik at de blir eksemvennlige? 

(22.juni 2005)

SVAR:

Det kommer mange spørsmål om dette, men det finnes dessverre ikke slike nettsteder. Derimot finnes det bøker.

Allergikokeboken (Kolibri forlag) er visst utsolgt, men  bokhandelen har nok eller kan skaffe Kolibris bok: "Mat ved allergi og intoleranse" (ISBN  82-7917-006-55).

IntoleranseBOK

For at du kan svare barnehagen om pizza neste gang, "låner" jeg en oppskrift fra den boken, men tilføyer egne kommentarer som understrekes. 

Her er oppskriften fra side 145 :  "Lettvint  Pizza: 2dl vann+ 3 ss olje+1/2 ts salt + 30 g gjær+ ca 250 g SEMPER glutenfritt mel. (Vanlig fint hvetemel er vel OK for Iselin(?).

Gjæren røres ut i lunkent vann. Ha i olje, salt, mel og bland ekstra godt. Deigen skal slippe bollekanten. Bruk evt mer mel. Settes til heving oi15-30 minutter mens fyllen lages.

Fyll: 300g kjøttdeig+ 1  liten løk brunes og hakkes (evt sopp)+( tomatpure eller ketchup - (hopp over det for  Iselin og tilføy evt noe som du vet hun tåler og liker) + 200 g revet gaudaost.

Elt deigen smidig. Bruk evt mer mel. Kjevle ut deigen på bakepapir. Ha først på tomatpure (eller det andre du velger i steden), så kjøttdeig. (I oppskriften står det så pizzakrydder, men du bør heller  velge et svakt , enkelt krydder som Iselin tåler og liker. ) Strø osten over.  Stekes i 20 minutter ved 200 grader C."

Det kan være lurt å prøve ut dette selv hjemme.

PS! For ordens skyld sender jeg dette til Kolibri Forlag, og til NAAF Sør Trøndelag Fylkeslag. Det fylkeslaget har et aktivt samarbeid med Matskolen, og jeg har tidligere foreslått at man forsøker å lage (og finansiere!) et nettsted  for oppskrifter. 

Matskolen er nå kommet på nettet med noen (foreløpig) få oppskrifter.

Lykke til!

(Sist oppdatert 23. juni 2005)