Syk etter fogging mot muggsopper

Har tidligere vært i kontakt vedr. fogging i min leilighet grunnet muggsopp. Stackybotrys, aspergillus, penicillium, m.fl. Fogging ble utført 14.07.2003 med innboet i leiligheten.

En rekke gjenstander ble skadet etter foggingen, tekstiler ble bleket, plast skadet, stål rustet, elektriske ting sluttet å virke osv.

Det kan nå se ut som om foggingen har foregått altfor kraftig, en mikrobiolog som også driver med fogging har antydet at foggingen er utført bortimot 100 ganger for kraftig, derfor er ting skadet.

Det verste er leiligheten.

Der blir jeg syk og andre jeg tar med meg hjem blir også syke etter ca.1/2 time, tungpust, stemmen forsvinner, svimmelhet, tørr i munn og nese.  

En person hevdet at det var altfor tørr luft i leiligheten og at en luftfukter ville være løsningen. Jeg har lest at tørr luft skjelden er et problem og om luftfuktere.

Dersom foggingen er utført for kraftig, og dette er årsaken til at de aller fleste som kommer inn i leiligheten blir syke, hvordan kan dette påvises? (Bor i Bergen)

Gulvbelegg, og tapet er ikke skiftet ut, ytterveggen som har vært revet er malt på nytt. På soverommet er tapetet skiftet, der er det litt bedre luft. Hele leiligheten har stått og står tom, da jeg ikke kan bo der uten innbo.

Hva risikere jeg helsemessig ved å bo i dette?

Vil det være tilstrekkelig å bytte tapet og gulvbelegg? Det er brukt Maxox PF.

23. januar 2005

SVAR:

Maxox PF, brukes mye ved fogging mot muggsopper og også noe mot røyklukt etter brann. Det er sammensatt av organisk peroksid, hydrogenperoksid og propylenglykol og er et meget sterkt oksideringsmiddel ("oksidant") som må brukes med forsiktighet og faglig kunnskap. 

Alle oksideringsmidler som brukes ved fogging i doser for å drepe muggsoppsporer,  kan bleke tekstiler, angripe plast og gummi (NB elektriske ledninger), og mer jo høyere konsentrasjon som brukes. (Det står på bruksanvisningen for Maxox at det ikke skal brukes på overflater som kan blekes - så hos deg er brukt feil!)

 Verre er det at mange rapporterer helseplager etter fogging av boligen. Noen blir verre av sin  astma, mange får slimhinneproblemer, blir svimle, får hodepine og føler seg allment dårlige. Dette kan vare i mange måneder etter foggingen.

Det angis at effekten skal være borte etter ca tre uker, men det er etter mitt skjønn ganske naivt.

Saken er at slik fogging  også nødvendigvis fører til oksidering (kjemisk endring) av alt som berøres, deriblant  organisk støv som sannsynligvis så kan virke uheldig på oss. Det er også mulig at for eksempel oksidering av plast, tapeter, vinyl (gulvbelegg),  tekstiler etc kan bidra til uønskede avgassinger og partikler.  Her er det mye ukjente (ikke utforskede) detaljer, men vi vet at "oksidanter" kan ha mange uheldige virkninger for helsen.

I henhold til alle klagene virker det som noen mennesker er særlig sårbare for dette, slik at de får plager selv ved lave doser av fogging med peroksider. Siden det er flere som blir syke i din leilighet, er det sannsynlig at det er brukt for høye konsentrasjoner. Så lang tid etterpå kan det neppe bevises eller motbevises.

 I Bergen er det meget sjelden at det er for tørr inneluft, for inneluft får litt høyere luftfuktighet enn uteluften. Derimot vil irritasjon av slimhinnene gi følelse av tørr luft selv om den relative luftfuktigheten er høy.

 Med de symptomene du beskriver er det ikke tilrådelig å bo i denne leiligheten før den er sanert tilfredsstillende. Det kan være lurt å bytte ut tapet og gulvbelegg,  evt også ødelagte ledninger (Det bør kontrolleres av elektriker om isolasjon rundt ledninger er svekket!). Så må det gjennomføres grundig rengjøring (støvsuging og bruk av fuktig fibermopp) og langvarig gjennomtrekkslufting med litt varmetilførsel. Etter det kan du prøve å bruke leiligheten, men sørg for at det fortsatt er god ventilasjon.

 (Sist oppdatert 24. januar 2005)