Utekanin for barn med atopisk eksem?

Jeg har 3 barn på 8, 4 og 2 år. Han eldste ønsker seg veldig kanin. De to yngste er asmatikere, har atopisk eksem samt matvareintolerans. Hvis vi skaffer oss kanin og har den ute, noe som kaniner kan være hele året (den kommer ikke til å være inne i huset), vil dette øke risikoen for barna mine til å få allergi ? De vil jo helt klart komme til å kose med den ute.

(Spørsmål 12. juni 2007)

SVAR:

Det er mange som utvikler allergi mot kanin, og kosing med kaniner ute betyr at det pustes inn allergenaktivt støv med kosingen og i tillegg at aktive allergener bringes inn med støv på klær og i hår og blandes med husstøvet inne. Hvis barna ikke er kjempeheldige med sine gener – og det er det ingen som kan si noe om – er det statistisk sett ganske stor risiko for at de blir allergiske mot kaniner – slik at dere må fjerne den.

Da kan sorgen over tapet hos den største bli vanskelig å takle. Uansett hva dere sier til ham, kan han så legge skylden på sine yngre søsken og la sorgreaksjoner gå ut over dem.

Dette har jeg sett (blitt fortalt om) hos mange gjennom årenes løp både for kjæledyr som kanin, marsvin, hamster, hårløse og hårete rotter og ilder i tillegg til ”utekatter” og ”utehunder”. Se  Dyr i familien og risiko for allergi og Små kjæledyr.

 (Sist oppdatert 15. juni 2007)