Vanskelig pollenallergi nå!

"Dette er et rop om hjelp! Vi har to jenter på  8 og 11 år som er veldig syke på grunn av pollenallergi nå selv om de får anthistamin (zyrtec) hver morgen og puster inn astmamedisinen Pulmicort slik som legen har beordret.

Hovne, rennende og røde øyne som klør veldig;  en del nys og snue, men neseplagene er ikke de verste. Det verste er at de hoster om kapp, hoster og hoster og aller mest om natten. Medisinene virker ikke og iallfall veldig dårlig. Plagene gjør det umulig for dem å følge med på skolen. Søvnmangel og allergiplagene tar knekken på både dem og oss foreldre. Dette mestrer vi ikke, og fastlegen vår kan ikke nok om dette, sier hun. Hva kan vi gjøre?"

(14.04.2004) 

SVAR:

Antihistamintabletten hjelper nok en del på neseplagene, så fortsett med dem. Antihistamintabletter hjelper imidlertid dårlig mot allergiske astmareaksjoner, og hjelper nesten ikke mot øyenplagene.

Allergensanering
er viktig  i den grad det er mulig. La oss håpe på noen regnværsdager med lite pollen i luften. På pollenrike klarværsdager bør barna være minst mulig ute. Hvis de finner seg i det, kan det være en god hjelp med støvmasker eller pollenmasker når de må ut, men ikke krev at de skal vise seg blant venner med det.

Soverommet deres bør være et pollenfritt sted, se "Pollen kommer inn".  Vanlige luftrensere kan hjelpe litt, men vanligvis for lite. Romventilasjon med filter er å anbefale.

Øynene bør beskyttes med solbriller med bredest mulig  kanter når barna er ute. Det er faktisk noen som bruker slalåmbriller (når ingen andre barn ser dem). Noen smartinger har også satt inn vanlig brilleglass i svømmebriller for å holde øynene fri fra pollen.

Hosten
Hosten som sannsynligvis er et tegn på underbehandlet astma, krever endret medisinbruk.

Kortisonmedisinen Pulmicort alene er ikke nok. Først må barna puste inn "astmaåpnere" (Bricanyl, Ventolin og flere andre), les om astmaåpnere.

Det vil sannsynligvis virke direkte mot hosten, men er nødvendig også for at kortisoninhalasjonen (Pulmicort) skal virke. Det åpner luftveiene slik at kortisonmedisinen kan komme ordentlig inn i luftveiene. Disse medisinene bør brukes sammen for å virke godt mot astma. Det er også gode preparater som kombinerer disse to virkningene. 

Det er mulig at snue som renner ned i halsen på barna når de ligger flatt, kan forverre hosten. Det kan motvirkes litt ved å heve hodesiden av sengen litt, eller legge puter slik at de ligger litt høyt med hodet.

To spørsmål er relevante og må vurderes:
1/ kan det tenkes at pollenallergien virker som forsterker på en samtidig middallergi - og det er midd i sengene som gir tilleggsplager om natten?

2/ Kan det tenkes at pollenallergien har økt hyperreaktivitet (overirritabilitet) i bronkiene slik at forurensninger som støv og annet i soverommet forverrer hosten? Les om irritanter.

Øyeplagene
Pollen som kommer inn  på øynene, har lett for å feste seg til slimhinnene der. Derfor hjelper det mange godt å bruke øyenskyllinger (med spesielt øyeglass som fås kjøpt på apotek) med hjemmelagd eller apotekfremstilt øyebadevann. 

Mot allergireaksjonen hjelper det best med antihistamin øyedråper. I noen tilfeller må dette suppleres med kortisondråper, men det må en øyenlege ta standpunkt til.

Neseplagene
- som sagt fortsett med antihistamintabletten. Noen får ekstra hjelp med antihistamin for lokal bruk  i nesen. Mange må bruke kortison lokalt i nesen for å få god nok hjelp. Det må forskrives av legen, evt øre-nese-hals lege.

Mestring
Slike plager som du beskriver, ledsages ofte av litt hodepine, uvelfølelse, slitenhet og irritabilitet, og det er viktig å se med overbærenhet på om barna er grinete og  evt har litt uønsket atferd akkurat nå. Oppmuntring, passe tilmålt trøst (til begge!) og atspredelse med litt spøk og lek hjelper alle parter. Kom dere ut og lek i regnvær! "Dårlig vær" er godt vær for barna dine, og er egentlig bare deilig hvis dere er riktig kledd!  

Hvis natthosten holder begge foreldre våkne, er det fint om dere har muligheter for å ta ansvar annenhver natt slik at den andre kan få sove litt bedre  iallfall hver annen natt. 

 

PS. Dette ble et langt svar, men når nok frem til flere som opplever våren på samme måte som du.

Dette er imidlertid ikke noe som bør få deg til å unnlate å konsultere legen. Tvert imot, med litt ekstra kunnskap på forhånd kan du få mer ut av slike konsultasjoner. Ta noen ekstra runder i www.allergiviten.no!

Lykke til! 

(Sist oppdatert 15. april 2004)