Vaske katt/hund med "Petal cleanse"?

Har lest om dette stoffet som skal gjøre dyr "allergivennlige" Det skal til og med være anbefalt av britisk allergiforbund. Har dere noe kjennskap til det og virker det?

(12. mai 2004)

SVAR:

Det er kjent fra før at allergenmengdene i pelsen på  en katt blir redusert ved ukentlig vasking/bading av katten. Det kan hjelpe litt for dem som har relativt beskjedne utslag av katteallergi, men for andre med kraftigere allergier kan en risikere forverringer både av plagene og av styrken på selve allergitendensen. Midlet er satt sammen av ganske vanlige rense- og pleiemidler for hud og hår. Det er ikke vist om det omtalte midlet virker noe bedre enn annen kattevask - og det nevnes ikke at de fleste katter vil oppleve slik vasking som dyreplageri. 

Det samme kan gjelde for bruk på hunder, kaniner og andre smådyr.

Her trenges det grundige undersøkelser til før noen forstandige mennesker kan anbefale dette, for dette er høyst tvilsomt ut fra den kunnskap vi har om allergi mot dyr.  

Det er gjennomført en åpen markedsundersøkelse som viser effekt av vaskingen, men ingen vitenskapelig undersøkelse som kan godtas. Derfor er det merkelig at Det britiske allergiforbundet har anbefalt preparatet (men mange slike forbund går ut med anbefalinger uten å ha vitenskapelig holdebart grunnlag for det).

Vi har omtalt dette tidligere i dokumentet Kattevask

 (Sist oppdatert 12. mai 2004)