Yrkesastma?

Jeg var for 5 år siden til utredning på Haukeland Sykehus i Bergen for løsemiddelskade. Da ble ikke mine luftveisplager vurdert, uvisst hvorfor.

I dag har jeg en rekke allergi/astmaplager og bruker inhaleringsmedisinen Bricanyl. Jeg er selv overbevist at disse plagene stammer fra mitt 15 års påvirkning av mye løsemidler og støv i min tidligere jobb (polyester/ kjemikalier/ løsemidler/  glassfiber i produksjon av plastbåter, plasttanker, oppdrettskar i plast mm.).

Hvordan er det mulig å påvise at det skyldes nettopp mitt tidligere yrke? Er det i det hele tatt mulig? Bør jeg gå til en allergi/lunge spesialist for å utrede hva det egentlig er jeg har? Er selv usikker, men er allergisk mot alt fra eksos, støv, pollen, fuktig og kald luft etc. som også i tillegg til tung

pust resulterer i forvrengt stemme/heshet, trøtthet etc. Jeg ble forøvrig behandlet med kortison etter at kroppen min ble rød og klødde svært mye for et par år siden.

Er det bare slik det skal være? Eller trenger jeg andre medisiner utover Bricanyl, for eksempel pollenmedisin dersom det er mulig?

(Spørsmål 1. april 2007)

SVAR:

Det er beklagelig at dette ikke er tatt opp tidligere som mulig yrkesskade, for det er utvilsomt at det kan være en sammenheng mellom ditt tidligere arbeid og utvikling av astma. Samtidig er din astma sannsynligvis underbehandlet slik at du trenger mer medisin Du bør komme deg til en lungelege, men først bør du ta kontakt med det regionskontoret for arbeidstilsynet som du sogner til.

Siden du har vært innlagt på Haukeland, antar jeg at du sogner til regionkontoret for arbeidstilsynet med besøksadresse: Rasmus Meyers allé 5, Bergen,  Telefon: 815 48 222,   E-post: vestlandet@arbeidstilsynet.no

Der vil du iallfall få vite adressen til et annet regionkontor hvis det er aktuelt for deg.

Ring og beskriv situasjonen og be om å bli undersøkt og vurdert med henblikk på yrkesastma. (Hvis det oppstår tvil, kan du ta kontakt med Statens arbeidsmiljøinstitutt, tlf 23 19 51 00, E-post: stami@stami.no.) for råd.

Tar det lang tid å få komme til undersøkelse ved regionkontoret, bør du få time hos en lungelege for undersøkelse og justering av medisinene. Plagene dine nå tyder på at du er mer eller mindre miljøhemmet i likhet med mange andre som sliter med astma og hyperreaktivitet.

Det vil være fint om du leser dokumentet om miljøhemming  og sender inn  skjemaet som du finner lenke til der.

(Sist oppdatert 3. april 2007)