Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Råd til deg med matallergisk barn i barnehagen

22. mai arrangerer NAAF og Neutral parfymefri hverdag

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Stadig flere mennesker rammes av parfymeallergi, også barn og unge. Derfor har Neutral og Astma- og Allergiforbundet (NAAF) gått sammen om arrangementet Parfymefri hverdag for å sette fokus på problemet.

Parfymeallergi er et økende problem i samfunnet, og det rammer mennesker i alle aldre, også barn og ungdom.

I Danmark er nærmere 200.000 personer berørt, og det er liten grunn til å tro at vi er særlig mye bedre stilt her i Norge. Det finnes ingen norske tall på hvor mange som mener de er plaget av parfyme, men i en dansk undersøkelse svarte over 40 prosent av de som deltok at de følte seg plaget av vanlige dufter og kjemikalier.

Noen av dem som reagerer på parfyme får reaksjoner i luftveier, nese og øyne. Andre får reaksjoner i huden, såkalt kontaktallergi.

>> Les mer om parfymeallergi og duftoverfølsomhet her

Flere rammes

Kvinner er mest utsatt, fordi de ofte benytter parfymerte produkter som bodylotion og deodoranter, og sprayer parfyme direkte på huden. For menn er deodoranter og aftershave blant verstingene. I tillegg benyttes parfyme i vaskemidler til klær og husvask, det tilsettes parfyme i mat og drikke for å sette smak, og det finnes i produkter som er tiltenkt barn spesielt, for eksempel leker eller bleier.

Barn eksponeres daglig for parfymerte produkter, alt fra foreldres bruk av parfyme, å sove i duftende sengetøy, bli smurt med «godluktende» kremer, til å tygge på et jordbærsmakende viskelær.  Allergi er et økende problem i hele verden, og parfyme er en av bidragsyterne.

Utviklingen kan tyde på at også stadig flere barn rammes av parfymeallergi.

- Eksem er en sykdom som øker blant barn, dette innbefatter også kontakteksem. En av årsakene til det kan ha sammenheng med at foreldrene velger produkter tilsatt parfyme og duftstoffer til daglig bruk, sier rådgiver i NAAF, Rose Lyngra.

>> Les om NAAFs anbefalte produkter

Ufrivillig eksponering

For å sette fokus på parfymebruken, arrangerer Neutral og Astma- og Allergiforbundet Parfymefri hverdag i et stort telt på Aker brygge 22. mai fra kl. 11.00 – 19.00. Her vil det være fokus på forebygging og forståelse av problemet.

Det vil bli vist frem ulike situasjoner hvor vi blir ufrivillig eksponert for parfyme i hverdagen. Det offentlige rom er fullt av parfyme, og det er derfor vanskelig å unngå parfyme, selv om man velger parfymefrie produkter hjemme.

- Parfymeallergi kan ramme alle, det er ikke arvelig betinget. Hudutslett og eksem kan forsvinne om man slutter å bruke parfymerte produkter, men vil komme tilbake om man eksponeres for dette igjen. De som reagerer på parfymedufter via følsomme slimhinner, med slimdannelse i luftveiene, kløe i øyne og nese, har andre utfordringer, forteller Rose Lyngra.

>> Last ned parfymeplakater du kan henge opp

Konkurranse

NAAF og Neutral arrangerer også en konkurranse i anledning den parfymefrie dagen 22. mai. Klikk deg inn på NAAFs profil for å se hvordan du deltar. Vinneren får en pakke med flotte Neutral-produkter.