Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Finn frem i plantejungelen

bag Dato publisert: Sist oppdatert:
Planter pynter opp i hjemmet og forbedrer luftkvaliteten. NASA forsker på planter som til og med fjerner skadelige stoffer fra luften rundt seg. Men som allergiker kan disse plantene potensielt være til like mye bry som glede.

Høsten er over oss og det å lufte ut i stuen kan raskt bli en kald affære. Undersøkelser på arbeidsplasser viser at mennesket blir mer produktive og får overskudd av å være i miljø med grønne planter. I tillegg til fotosyntesen, som gjør karbondioksid til oksygen, kan en mengde planter også rense luften for farlige stoffer og kjemikalier.

 

Luft i romstasjoner

NASA har siden 60-tallet forsket på planters rensende effekt i forhold til luftkvalitet. Man har funnet at enkelte planter er meget effektive hva gjelder å fjerne store deler av stoffer som formaldehyd, benzen og trichlorethylene. Stoffer som kanskje høres fremmede ut men som vi i mange situasjoner omgir oss med til daglig.

 

Krysantemum er allergifremkallende

Dette er en tid av året der det er verd å ta en titt på hva man har i vinduskarmene og kanskje gå til anskaffelse av noe nytt og spennende. Mange vil kanskje følge gode råd og kjøpe for eksempel mirakelplanten Krysantemum som til nå er den veksten man har funnet som fjerner eller forminsker flest farer i luften.

Denne planten står imidlertid på NAAFs liste over planter som kan forårsake allergiske reaksjoner hos enkelte. Planter fra kurvplantefamilien kan nemlig gi både pollenallergi, duftoverfølsomhet og hudirritasjon.

 

Bjørkefiken og Svigermors tunge

Bjørkefiken motvirker også formaldehyd, og brukes mye i offentlige bygg, men den er sammen med Julestjerne ansett som en versting for allergikere. Den relativt populære Svigermors tunge, eller bajonettplante, bryter også ned f.eks formaldehyd, og den er ikke ansett som allergifremkallende, men er dessverre giftig. Om man har små barn i huset bør man kanskje heller se seg om etter noe annet.

 

Men om alt er farlig, hvordan skal man leve?

Alt er ikke farlig, og planter i hjemmet er bra. Bruk nettet;

Wikipedias liste over luftrensende planter

Helsedirektoratets liste over giftige planter 

NAAFs fakta om allergivennlige planter

og finn frem til de plantene som passer for deg og din familie.

 

Orkidé er en sikker vinner

Orkidéer ansett som et godt valg, da den er lett og stelle og står i blomst lenge. Enkelte varianter kan sjenere duftsensitive, men Phalaenopsis, som er blitt meget vanlig de siste årene, er duftfri. Den har dessuten egenskaper som motvirker xylene og toluene i luften

God og grønn høst!

 

For mer informasjon om et allergivennlig miljø både ute og inne, les også boken Gode råd er grønne av Marianne Bjerke og Hallvard Ramfjord.