Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollen fra gran og furu

Nye regler for merking av mat

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Nye regler for merking av mat skal gjøre merkingen bedre for brukerne. Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i merkingen, for eksempel fet eller kursiv for økt synlighet.

Etter mange års arbeid og forhandlinger, er EUs felles regler for merking av matvarer endelig vedtatt, melder Mattilsynet. Regelverket trer ikke i kraft før 2014. Dermed vil  produsenter og handelsstand ha inntil tre år på å endre dagens merkelapper.

Mer informasjon

De nye reglenene betyr at forbruker vil få mer informasjon om hva hvert enkelt produkt inneholder, i tillegg til at informasjonen skal være lettere å forstå og lese.

Det blant annet stilles krav om obligatorisk næringsdeklarasjon som innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt. Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser, må tydelig merkes. Dersom fiske- eller middagretten består av flere typer fisk eller kjøtt, må den merkes med betegnelsen «sammensatte stykker av fisk/kjøtt». Frosset kjøtt og fisk må merkes med innfrysingdato.

Alle samlebetegnelser må også spesifiseres, slik at kundene får bedre greie på hva varen egentlig inneholder. En av de mest vanlige samlebetegnelsene er vegetabilsk olje, som nå på suppleres med informasjon om typen vegetabilsk olje, for eksempel palmeolje.

Synlig merking

De nye kravene betyr også bedre tider for personer med allergier og matintoleranse. Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal fra nå av være uthevet for bedre synlighet

Generelt skal all merking gjøres bedre lesbar med krav til størrelsen på bokstavene. Bokstavene skal nå ikke lenger var mindre enn 1,2mm minste størrelse. Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i merkingen, for eksempel fet eller kursiv for økt synlighet.

Opprinnelsesmerking blir obligatorisk for ferskt kjøtt (svin, får og fjærfe), ikke bare for storfe slik det er i dag. Opprinnelsen til hovedingrediensen i en matvare skal også angis, hvis ingrediensen ikke er fra det landet hvor matvaren er fremstilt, f.eks. ved bruk av utenlandske jordbær i norsk syltetøy.

- Dette er noe vi har ønsket oss lenge sier fagsjef Helle S. Grøttum i Astma. og Allergiforbundet.

- Gjennom de nye reglene vil bli mye enklere for de med allergi og identifisere allergenene i varene de kjøper. Det letter hverdagen og man kan bli tryggere på at man ikke får i seg noen man ikke tåler. Regelverket trer ikke i kraft før i slutten av  2014, deretter vil det ta litt tid før alle produkter er merket etter de nye reglene, men det er absolutt gledelig at det er vedtatt en mer forbrukervennlig merking. De allergenene som skal utheves er de som til enhver tid oppgis som merkepliktige i Vedlegg IV i merkeforskriften.

Kontaktperson:
Helle S. Grøttum, fagsjef matallergi i NAAF
23 35 35 35 / 99 62 41 39

Mer om krav til merking av mat (Mattilsynet)>>