Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarsel

Rekordtidlig pollensesong

No image
Varsler 6 pollentyper daglig
lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Det er allerede registrert pollen fra or og hassel i fellene i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, nesten en måned før normalt. Den tidlige starten har overrasket NAAF, og fortsetter mildværet fremskyndes spredningen av pollenet enda mer.

- Kontrasten til oppstarten for fjoråret er ekstrem, sier kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet, Bo Gleditsch.

I fjor gjorde den kalde vinteren og våren at or og hassel blomstret først et stykke ut i april, altså opp mot en måned etter gjennomsnittsdatoen. I år ligger det an til å bli nesten en måned tidligere enn gjennomsnittet for de ytre delene av Vestlandet, ifølge NAAF.

- En så tidlig start som dette tar nok mange på sengen, vi er overrasket selv også. Vi så for oss en potensielt tidlig start, men allerede i begynnelsen av februar var ikke forventet.

Pass på medisineringen

Den tidlige starten kan skape trøbbel for personer med pollenallergi, og NAAF anbefaler at man følger med slik at man er forberedt.

- En million nordmenn har en eller annen allergisk reaksjon på én eller flere pollentyper. Vårt råd til dem er å starte medisineringen én til to uker før oppstart av sesongen, slik at kroppen er klar for det som skal komme.

For mennesker med kraftige reaksjoner, finnes hjelpemidler som gjør hverdagen enklere. Se mer i vår nettbutikk >>

Usikkert for resten av landet

- Hva gjelder videre utvikling, for resten av landet og for de senere pollentypene, er som alltid avhengig av været fremover. Med mildvær fremskyndes alle prosesser og raklene slipper løs pollenkornene. Kommer det kuldeperioder og skikkelig vinter, går raklene i dvale igjen, forklarer Gleditsch.

Få varselet rett i lommen

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har drevet det nasjonale pollenvarselet i 39 år. Hold deg oppdatert på utviklingen i ditt område på www.pollenvarsel.no, eller last ned applikasjoner for smarttelefon. Du kan også få siste nytt ved å følge vår Facebookside www.facebook.com/pollenvarsel.