Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarsel

Slik beskytter du huden i vinterkulda

No image
lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Mange liker å tilbringe mye tid ute om vinteren, men kulda kan være tøff mot huden, og særlig for dem med eksem og sensitiv hud. Her er Astma- og Allergiforbundets 10 tips til hvordan du kan beskytte huden om vinteren.

Vinteren og kulden kan være tøff mot huden for både små og store, og man bør alltid beskytte den hvis man skal være ute i kald luft. Dette gjelder særlig for dem med eksem og sensitiv hud.

For mange blir problemene større om vinteren, og mange opplever at huden blir tørr. Dette skyldes både at det er kaldt, og at det er store temperatursvingninger mellom ute og inne. Dessuten blir luften mye tørrere om vinteren enn resten av året, og dette bidrar til at huden lettere blir tørr og mer følsom.

- Mer fett

En som har eksem, har en hud som tåler mindre enn andre, og bør derfor ta noen forholdsregler for å unngå at kløe og utslett blir verre, særlig om vinteren.

-  Jo tørrere hud, desto mer fettinnhold bør det være i fuktighetskremen du bruker. Prøv deg frem med hvilken krem som fungerer best. Bruk kremer uten parfyme, og gjerne godt dokumenterte kremer fra apoteket, sier kommunikasjonsrådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Lene Gunvaldsen.

- Eksem som ikke behandles kan forverres. Ved eksem er dessuten immunforsvaret i huden svekket, slik at den er mer utsatt for infeksjoner, forteller Gunvaldsen.

10 tips i vinterkulden

  1. Er det veldig kaldt, bør du uansett dekke deg til mest mulig med klær. Ansikt, hals og ører er ekstra utsatt. Velg en lue som dekker ørene, lange vanter som beskytter håndleddene og gjerne en buff eller finlandshette til å dekke ansiktet.
  2. Husk også at vask med såpe kan tørke ut huden, ikke bad mer enn nødvendig. Bruk gjerne badeolje eller dusjolje i stedet for såpe.
  3. Behovet for kuldekrem eller andre beskyttende kremer vil ofte være svært individuelt og avhengig av type aktivitet. Husk at det er mange kremer som kaller seg «kuldekrem» uten at disse nødvendigvis inneholder andre stoffer enn mange andre vanlig benyttede lotions eller kremer. 
  4. Smør inn med krem om kvelden før leggetid, slik at huden er bedre rustet til å komme ut i kulda neste dag.
  5. Smør gjerne med fet fuktighetskrem i god tid før du skal ut i kulden, slik at kremen får tid til å trekke godt inn i huden.
  6. Når temperaturen kryper ned mot minus 10 er det vanskelig å holde seg varm uten å bruke ulltøy innerst mot kroppen. Men for de som har eksem kan tøy av grov ull virke irriterende på huden. Dette gjelder også enkelte kunststoffer. Fleece og silke er stoffer de fleste tåler å bruke, og mange opplever også at de kan bruke ulltøy dersom de velger kvalitetsplagg med fine, myke fibre. De fleste tåler også godt å bruke bomull.
  7. Før et nytt klesplagg tas i bruk, skal det alltid vaskes slik at irriterende fargestoffer og eventuelle andre kjemikalier vaskes vekk. Når du vasker klær, bør du alltid bruke vaskemidler og skyllemidler uten parfyme. I stedet for å bruke skyllemiddel kan du stryke det eller tørke i tørketrommel for å gjøre det mykere.
  8. Ikke gå med våte votter eller sko over lengre tid, og bytt sokker ofte så du holder deg tørr.
  9. Det er også viktig å kle deg slik at du ikke blir for varm og svett. Bruk helst plagg/sko som puster i stedet for tette gummistøvler, og pass på at skoene er store nok. Å gå med for trange/tette sko over lang tid, kan gjøre at eksem på føtter oppstår eller forverres.
  10. Husk at veldig små barn ikke bør være lenge ute når gradestokken kryper under ti minus.

 

Du finner flere gode smøretips for vintereksem i siste nummer av AstmaAllergi.

Fakta om eksem

Det antas at cirka 15-20 % av barn i Norge har eksem i en periode av barndommen. Man kan få eksem på alle kroppsdeler, men det er mest vanlig med utslett i knehaser og albuebøyer, samt håndledd og fotrygg. Eksem er en samlebetegnelse for ulike kløende hudsykdommer. De vanligste formene er atopisk eksem, kontakteksem, seborroisk eksem og bleieeksem. Eksem kan være kronisk (langvarig) eller akutt. Den kroniske formen karakteriseres av et kløende utslett. Hos de fleste blir det bedre om sommeren og verre om vinteren. Atopisk eksem er en betennelse i huden som gir kløe. Det er ikke smittsomt. Kilde: www.naaf.no

Du finner flere gode råd om behandling av eksem på NAAFs nettsider – www.naaf.no/eksem