Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Bli medlem - nå er det gratis ut året!

Støvsuging og HEPA-filter

Dato publisert: Sist oppdatert:
En undersøkelse publisert i tidsskriftet Allergy om støvsuging og allergi er nylig referert i norske medier som konkluderer med at støvsugere med såkalt HEPA-filter bidrar til å spre allergener. Delvis feiltolking av resultatene mener NAAF

De refererte undersøkelsene, der test først er foretatt i et testkammer, viser også at partikler som tilføres støvsugeren blir holdt mest effektivt tilbake ved hjelp av HEPA-filter. Senere målinger av luften i hjem der støvsuging er foretatt med og uten HEPA-filter, viser imidlertid at det er like store mengder allergene partikler i luften etterpå. Undersøkelsen viser videre at det ved begge støvsugermetodene er 3-5 ganger økning av støv i luften (for katteallergen), og lett økning for middallergen - til tross for at HEPA-filter i testen ikke slipper gjennom de samme testallergenene.

- Trolig skyldes dette at mengden støv som virvles opp under selve rengjøringsprosessen overstiger det som passerer gjennom støvsugeren. Støvsuging kan altså i enkelte tilfeller gjøre vondt verre for mange allergikere, men det skyldes ikke at HEPA-filteret ikke virker, forklarer Finn Levy i NAAFs produktutvalg. - Vel så viktig bør det derfor være å påse at støvsuging foregår mest mulig skånsomt og at det er godt tilrettelagt før støvsuging.

Rengjøringsråd fra Norges Astma- og Allergiforbund er først bruk av tørrmopp, evt fuktig fiberklut på glatte overflater. Fra høytliggende hyller og overflater drysser det gjerne ekstra mye støv ved bruk av støvsuger på hyllene. Under støvsuging skapes det for øvrig mye uro i rommet som også virvler opp støv. Det er for den som støvsuger eller er tilstede i rommet som støvsuges at eksponeringen blir høy. Ikke for den som bruker rommet senere når det oppvirvlede støvet har lagt seg ned igjen.

Teppegulv bør unngås fordi de er vanskelig å få rengjort. Skal man støvsuge, oppnås fortsatt best resultat med sentralstøvsuger og støvsugere med HEPA-filter.

Les mer:
Renhold og rengjøring ved luftveisallergi (Allergiviten 05.02.2006)

Les mer:
Renhold og rengjøring ved luftveisallergi (Allergiviten 05.02.2006)