Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

– Flere bør vaksinere seg mot pollenallergi

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Det sier Sverre Steinsvåg, overlege og professor ved Sørlandet sykehus og Haukeland universitetssykehus.

Mer enn én million nordmenn med pollenallergi kjenner det på kroppen når våren kommer. Nesen klør, renner og tetner til. Øynene renner, klør og hovner opp, og mange blir trøtte og sliter med å konsentrere seg. For mange hjelper det med antihistaminer, nesespray og øyedråper, men for svært mange er pollensesongen en plagsom tid. Det mange ikke vet, er at det finnes mer effektive behandlinger.

Allergivaksinasjon, eller allergenspesifikk immunterapi, går ut på at du utsettes for små doser av det allergenet du reagerer på. Behandlingsformen kan benyttes ved flere typer pollenallergi, som for eksempel bjørk og gress. Den kan også benyttes for å redusere risikoen for livstruende reaksjoner hos pasienter med alvorlig bie- eller vepseallergi. Allergenspesifikk immunterapi utføres i hovedsak av spesialister innen lungemedisin og øre-nese-hals, og av barneleger med allergologisk spesialkompetanse.

Stor gevinst

Behandlingen mot pollenallergi tar tre år å gjennomføre og gjøres enten med sprøyte eller med tabletter. Overlege og professor Sverre Steinsvåg presiserer at selv om behandlingen er langvarig, kan gevinsten være stor.

– Vanlige behandlingsmetoder med antihistaminer demper bare symptomene, men allergispesifikk immunterapi gjør at pasientene blir mindre allergiske. I noen tilfeller kan pasientene bli helt kvitt sykdommen, og effekten er for noen livsvarig, sier han.

Liten risiko

Allergenspesifikk immunterapi er forbundet med en viss risiko for bivirkninger, og kan for noen oppleves som en tidkrevende prosess.

– Ved behandling med tabletter er det en liten risiko for forbigående kløe under tungen og ubehag i magen. I tillegg må man huske å ta en tablett hver dag i tre år, men det pleier å gå fint for de fleste hvis man lager seg gode rutiner. Ved sprøytebehandling, som ofte gjøres på barn, kan det være krevende for noen å måtte stille opp hos lege regelmessig i tre år for å få behandlingen, sier Steinsvåg.

Hvem kan få behandlingen?

Pasienter som ikke opplever tilfredsstillende effekt av symptomlindrende behandling, er kandidater for vaksinasjon.

– Det anbefales alltid at man prøver behandling med antihistaminer og lokale midler for øye og nesesymptomer først. Hvis symptomene vedvarer på tross av riktig bruk av slike medikamenter, kan allergivaksinasjon være et godt alternativ, sier Steinsvåg.

Behandlingen anbefales ikke til barn under fem år. Heller ikke til personer med dårlig kontrollert astma, alvorlige hjerte- og karsykdommer eller kreftsykdom. Det forutsettes at allergi er påvist med positiv hudprikktest og/eller blodprøve. Lungefunksjonsvurdering skal også være gjort før behandlingen starter.

Her kan du lese mer om undersøkelse og behandling av pollenallergi >>

Viktig å begynne tidlig

– Pasienter som vil gjennomføre allergenspesifikk immunterapi mot pollenallergi bør starte så tidlig som mulig, og minimum to måneder før forventet pollensesong. Høsten er et godt tidspunkt for å starte behandlingen, sier Steinsvåg.

Flere bør få behandling

I dag er det mellom 18 og 20 tusen mennesker i Norge som har gjennomgått allergenspesifikk immunterapi mot pollen, men Steinsvåg mener det burde vært mange flere. Han tror at mangel på kunnskap hos både leger og pasienter er den største årsaken til at så få blir vaksinert.

– Mindre enn 10 prosent av de som burde ha fått behandlingen, får det i dag. Det er bred enighet om at dette er noe flere burde gjøre, avslutter han.

Du kan finne mer informasjon om allergivaksinasjon her >>

–  Angrer ikke et sekund!

 16 år gamle Mariell fra Ålesund har gjennomført allergenspesifikk immunterapi mot både gress- og bjørkepollenallergi. Hun er glad hun fikk tilbud om behandlingen såpass tidlig. – Nå klarer jeg å endelig fokusere ordentlig på skolen, istedenfor å være trøtt, sliten og tett i eksamenstiden, sier hun.

 Mariell Eliassen Aure er allergisk mot or, hassel, bjørk og timotei. Hun kan fortelle at hun tidligere var svært plaget i pollensesongen.

–  Med en gang pollenspredningen startet, ble jeg tett i nesa, øyne og nese begynte å klø, jeg var rød og hoven i øynene og mye trøtt og sliten. Jeg prøvde å leve normalt, men enkelte ganger ble jeg nødt til å holde meg inne på grunn av alle plagene, og fordi jeg var så sliten, sier hun.

Rask bedring

Nå har Mariell gjennomført tre år med sprøytebehandling mot bjørkepollen og tablettbehandling mot gresspollen. Hun har bokstavelig talt fått en ny vår.

–  Jeg angrer ikke et sekund! Allerede den første sommeren etter jeg startet behandlingen, merket jeg at ting var annerledes. Jeg tok allergitabletter, nesespray og øyedråper som normalt i pollensesongen, men nå virket medisinene. Jeg var mye mindre plaget enn tidligere. Året etter tok jeg kun allergitabletter, og nå trenger jeg ikke å ta noe i det hele tatt. Nå klarer jeg å endelig fokusere ordentlig på skolen, istedenfor å være trøtt, sliten og tett i eksamenstiden, sier Mariell.

Behandlingen

Til tross for bivirkninger og lang behandlingstid, synes hun det gikk greit å gjennomføre behandlingene.

–  Det var litt travelt de første åtte ukene av bjørkepollenvaksinen. Da måtte jeg inn én gang i uka for å ta sprøyte. De første gangene kunne jeg bli hoven og sår der stikket var satt. Og jeg måtte ofte ta en allergitablett noen timer etterpå, siden jeg ble veldig slapp og trøtt, forteller hun.

Tablettene mot gresspollenallergien kunne hun ta selv hjemme. Tabletten skulle legges under tunga hver kveld i tre år.

–  Det var litt vanskelig i begynnelsen. Jeg hovnet opp ganske mye under tunga etter jeg tok den, og det var litt rart og vondt. Men etter hvert ble det bedre, sier hun.

Har du spørsmål om allergi? Ta gjerne kontakt med vår rådgivningstjeneste på telefon. Som NAAF-medlem får du prioritert hjelp!