Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Allergivaksine redder fotballkarrieren

No image
Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld Dato publisert: Sist oppdatert:
Når du lever av å være fotballspiller er det ganske upraktisk å være allergisk mot gress. Nå håper Sandefjord-spiller André Sødlund at allergivaksinering skal redde fotballkarrieren.

I 2015 fikk den unge fotballspilleren André Sødlund påvist sterk allergi mot gresspollen.

– Jeg har aldri hatt allergi før, men jeg tror det antagelig ble utløst av at jeg hadde et soverom der det var muggsopp, forteller 21-åringen, som spiller fast på eliteserielaget til Sandefjord.

Treneren reagerte

Som 18-åring slet han med røde øyne, nysing og generelt nedsatt allmenntilstand. Dette fikk hans daværende trener Lars Bohinen til å reagere.

– Jeg klarte nesten ikke å se ballen og øynene så ut som jeg hadde drevet med noe helt annet enn fotball. Jeg ble trøtt og uopplagt og uansett hvor mye jeg sov ble det ikke bedre, sier André.

Beskrivelsen kan du sikkert kjenne deg igjen i hvis du også har allergi mot gress, men for en fotballspiller er det ikke like enkelt å holde seg unna gressplener.

– Jeg merker stor forskjell på det å spille på kunstgress og naturgress. Men hjemmebanen vår er gress og jeg må trene på gress hver dag.

Ikke nok effekt

I begynnelsen etter at André fikk påvist allergi, fikk han forskrevet ulike medisiner, blant annet antihistamintabletter. Han fikk etterhvert også kortisonsprøyte for å forsøke å stagge allergisymptomene noe. Men ingen ting ga god nok effekt.

– Jeg la meg ikke syk, men det var helt klart ikke ideelt for meg å spille fotball på de verste dagene med mye pollenspredning. Derfor valgte jeg i samråd med legen å prøve allergivaksinering i form av Grazax-tabletter, forteller fotballspilleren.

André startet behandlingen rett etter forrige fotballsesong. I begynnelsen fikk han allergisymptomer bare av å ta tablettene som inneholder en liten mengde gressallergener. Det var snakk om blant annet kløe i munnen. Men dette har blitt bedre etterhvert.

Han er også optimistisk med tanke på årets pollen- og fotballsesong. Da AstmaAllergi snakket med ham i begynnelsen av mai hadde han ikke merket noe til allergien.

– Hvis dette kan gjøre at allergien blir bedre er jeg veldig takknemlig, sier Sandefjord-spilleren.

Han forteller at det er blitt en del vitsing blant lagkameratene om at han som fotballspiller er allergisk mot gress.

– Det er ingen andre som er allergiske, de bare ler av meg som er det!