Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarsel

Alta kommune tilrettelegger for de med matoverfølsomhet

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
I Alta kommune har kakekortene laget av NAAF region Nord i samarbeid med MerkMaten blitt en naturlig del av alle arrangementer, også 17. mai feiringen.

I år som i fjor vil Alta kommune dele ut kakekort til 17. mai arrangementer i kommunen. Kakekortene gjør det mulig for mennesker med matoverfølsomhet og ta bevisste valg og en bit av kaken på lik linje med alle andre. 

Tor Helge Reinsnes Moen er kulturleder i Alta kommune. Han forteller at kommunen legger kortene i servicetorget på rådhuset og på byens bibliotek i begynnelsen av mai, så henter skolene kortene der.

- Det er en selvfølge at kommunen tilrettelegger for alle under arrangementer. Vi ser dette som et tiltak for universell utforming for de med matallergi. Å merke kaker slik at de med matoverfølsomhet kan forsyne seg under 17. mai, er like selvfølgelig som ha rullestolramper, sier Tor helge Reinsnes Moen, kulturleder i Alta.

Kulturlederen oppfordrer andre kommuner til å gjøre det samme som Alta. Og dersom noen har spørsmål må de gjerne ta kontakt med kulturlederen.

- Dette er et enkelt og rimelig tiltak, en kjempegreie! Når vi som kommune kjøper inn og deler ut kakekort viser vi vår holdning til inkludering og tilrettelegging for de med matallergi, fortsetter Reinsnes Moen.

I år vil Alta kommune også benytte baksiden av kakekortene til å informere om årets sommerskole.

En enkel måte å tilrettelegge på

Grunder Marit Barbo i MerkMaten har i samarbeide med Norges Astma- og Allergiforbund utviklet «kakekort» og jobber for å gjøre tilstelninger som 17. mai tilgjengelig også for de med matoverfølsomhet. Stadig flere barn og voksne får ulike utfordringer knyttet til mat og opplever utenforskap og utrygghet ved tilstelninger. Dette er noe Marit og hennes familie har kjent på kroppen. Guttene til Barbo fikk alvorlig matallergi, noe som gjorde det vanskelig å delta på 17. mai.

- Ved bruk av kakekort krysser man ut hva kaken inneholder og setter kortet ved siden av kaken slik at alle på en enkel måte kan lese av hvilke allergener kaken inneholder og ta bevisste valg på bakgrunn av det.

- Bruk av kakekort er et steg i retning mot universell utforming for de med ulike typer matoverfølsomhet og bidrar til inkludering, sier Barbro.

Hun er svært takknemlig for at Alta kommune tar matallergi på alvor.

- De er en fremtidsrettet og inkluderende kommune.

Barbro forteller at den første versjonen av kakekort ble tatt i bruk på guttenes skole i Kaiskuru på 17.mai, 2014. Responsen var stor, det ble en suksess.

- Dette gjorde en stor forskjell for de med matallergi. Jeg viste umiddelbart at dette måtte jeg jobbe videre med dette.

I løpet av april vil 2018-versjonen av kakekortene til 17. mai være klare.

- En selvfølge å merke

Frank Walseth, rektor ved Kaiskuru Nærmiljøsenter i Alta sier at de ønsker å være «en skole for alle» og at kakekort har blitt en selvfølge å bruke ved skolen på nær alle arrangementer.

- Ved vårt 17.mai arrangement skal det være et kaketilbud for alle elever og gjester, også de med utfordringer i matveien. At alle kaker blir merket gjør at dette blir en helt naturlig del av arrangementet. Underveis opplyser vi også om at kakespader og kaker ikke må blandes, sier Walseth.

- Dette er et foreldredrevet arrangement, men foresatte i samarbeid med skolen planlegger, informerer og gjennomfører dette. Vi har sendt ut informasjon til kakebakerne om å skrive på kakekortene hva kaken inneholder og alle kakene merkes heretter, fortsetter Walseth.

Walseth forteller at det ikke er mye arbeid for skolen med kakekortene da det meste er foreldredrevet, men at en positiv holdning fra de ansatte er viktig.

- Det er ikke så vanskelig som man tror. Kakekortene har blitt en naturlig del av våre arrangement, og mange opplever dette positivt i forhold til det å være gjest hos oss, avslutter Walseth.

Oppfordrer resten av landet til å følge etter

Regionssekretær Anne-Kari Isaksen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) sier at det Alta kommune gjør er et veldig bra tiltak. Hun håper andre kommuner i landet vil gjøre det samme. 

Mer enn 40% av befolkningen opplever å få allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. 5-8 % av barn under 3 år har matallergi, samt 1-3 % av voksne. 1-3 % har laktoseintoleranse og ca 1 % av befolkningen har cøliaki. Antall som opplever overfølsomhetsreaksjoner er ikke kjent, men det antas å gjelde rundt 10-20 % av befolkningen.

Men, mange flere er berørt i det daglige, da utfordringen har praktiske konsekvenser for hele familien, samt venner.

- For barn og foreldre med matoverfølsomhet betyr det mye at kaker er merket med allergener på 17. mai. Vi ser også at 17. maikomiteene er positive til kakekortene og de oppfordrer også kakebakerne til å bake noe uten de vanligste allergenene som melk, egg, gluten og nøtter, sier Isaksen.

- Vi har fått høre at noen for første gang kunne forsyne seg av kakebordet og slapp å ha med egen kake til arrangementet. Det å få tilbakemeldinger om at barn og foreldre med matallergi og annen overfølsomhet nå gleder seg til 17. mai gjør også oss i NAAF glad. Mange vanlige kaker kan lages uten egg og nøtter. Noen baker også kaker uten gluten, melk og laktose. Når disse er merket på kakebordet kan de med matoverfølsomhet ta beviste valg og forsyne seg på lik linje med andre, avslutter Isaksen

Kakekortene kan lastes ned gratis fra NAAFs hjemmeside, eller de kan bestilles ferdig trykket fra MerkMaten.