Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Råd til deg med matallergisk barn i barnehagen

Feir en allergivennlig 17.mai!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
17. mai står for døren, og dagen skal selvfølgelig feires! Selv om feiringen kan bli noe annerledes i år kan vi sammen sørge for at dagen likevel blir fin, også for de som har behov for tilrettelegging på grunn av allergi.

Helsemyndighetene tillater nå private samlinger på opptil 20 personer, forutsatt at man kan holde minst en meter avstand eller mer mellom personene som deltar, med unntak av nær familie. Så samle familie og nære venner til et hyggelig selskap, men ta forholdsregler.

I denne artikkelen finner du gode tips til en allergivennlig feiring.

Kaker uten melk, egg, gluten og nøtter

Hva er vel 17. mai uten kaker? Har du allergi eller får en allergiker på besøk, finner du tips til deilige festkaker uten melk, egg, gluten og nøtter her.

Allergivennlige kakeoppskrifter >

Vafler hører også hjemme på 17. mai. For allergivennlige alternativer til vafler, se her.

Allergivennlige vaffeloppskrifter >

Andre allergivennlige oppskrifter på mat og kaker kan du finne i vår oppskriftsdatabase. Du kan enkelt krysse av for de allergenene du skal unngå, og finne oppskrifter tilpasset deg.

Allergivennlige matoppskrifter >

Flere produsenter tilbyr nå også allergivennlige pølser, pølsebrød, lomper og is. Husk å lese på pakken hva maten inneholder slik at du unngår den matvaren du er allergisk mot.

Les mer om allergi og intoleranse her >

Kakekort

Markmaten.no har i samarbeid med NAAF laget kakekort. Så skal du invitere til fest kan du ved å bruke kakekort merke hva kakene inneholder, slik at de med matoverfølsomhet får gleden av å enkelt forsyne seg av kakebordet.

Det kan også være lurt å sørge for at de allergivennlige kakene har egne kakespader, eventuelt står på et eget bord, da hindrer du krysskontaminering fra andre kaker/matretter.

Mer om kakekort >

Pynt festbordet med tanke på allergikerene

I store deler av landet faller dagen sammen med høysesong av spredning for bjørkepollen. Et godt tips er å la bjørk og hvitveis være igjen ute. Pynt heller bordet med allergivennlige blomster, malte stener, dekorativt bånd, sløyfer og flagg.

Oversikt over allergivennlige inne- og uteplanter finner du her >

I og med at mange kanskje har planlagt selskap i hagen på nasjonaldagen kan det være lurt for pollenallergikere å følge med på pollenvarselet for om det skal være mye spredning av pollen i det aktuelle området. I tillegg kan det være lurt å følge våre gode råd til deg som er pollenallergiker, slik at dagen ikke blir preget for mye ubehagelige pollensymptomer. Om du skal være i et selskap der du er redd andre skal oppfatte symptomene dine som noe annet enn pollenallergi, deler vi ut gratis pollenbuttons til alle hos Apotek 1.

Vi ønsker dere en riktig god 17. mai feiring!