Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Feir en allergivennlig 17.mai!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
17. mai står for døren, og dagen skal selvfølgelig feires! Selv om feiringen kan bli noe annerledes i år kan vi sammen sørge for at dagen likevel blir fin, også for alle som har behov for tilrettelegging på grunn av allergi.

17.mai forbinder mange med mye god mat og kaker. Selv med matallergi er dette ingen hindring, det trengs bare noen tilpasninger. 

Allergivennlige oppskrifter på mat og kaker kan du finne i vår oppskriftsdatabase. Du kan enkelt krysse av for de allergenene du skal unngå, og finne oppskrifter tilpasset deg. Søk på den retten/kaken du ønsker å lage.

Allergivennlige oppskrifter 

Mange vanlige oppskrifter fungerer godt bare du bytter ut den matvaren som ikke tåles med en erstatning. Forslag til erstatninger finner du her>>

Frokost

Grove scones uten melk, egg og gluten

Grove scones går fort å lage og er ypperlig til frokost eller lunsj.

 

Ingredienser:

 • 450-500 g grovt glutenfritt mel, type Toro
 • 0.5 ts salt
 • 1 ss sukker
 • 1 ss bakepulver
 • 75 g margarin uten melk
 • 4 dl soyamelk (evt annen melk som tåles)
 • Hvis du ønsker kan du tilsette biter av frukt eller bær 

Slik gjør du:

 1. Bland det tørre i en stor bakebolle og smuldre inn margarin.
 2. La det svelle i noen minutter.
 3. Tilsett væsken og elt alt godt sammen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
 4. Bruk litt mel på bordet og hell ut deigen. Du kan også helle deigen rett på bakepapiret. Bruk en slikkepott og fordel deigen utover til deigen er ca. 2 cm høy.
 5. Hvert emne deles nesten igjennom med kniv eller slikkepott på kryss, slik at du kan bryte de fra hverandre etter steking.
 6. Stek sconesen ved 180 grader i ca 15 minutter.

Rød smoothie med bær 

Overrask med en rød smoothie til lunsj. Smoothie er både sunt og godt og kan varieres i det uendelige. Den kan klargjøres på forhånd, og passer godt til matpakken. 

rosa smoothie

Ingredienser:

 • 2 dl yoghurt/havre eller soyayoghurt, eller annen yoghurt som tåles
 • 2 dl fryste bær (ect. bringebær, jordbær eller blåbær)
 • 0.5 stk banan

Slik gjør du:

 1. Tilsett alle ingrediensene i en blender.
 2. La maskinen gå 10-20 sekunder, til du har en jevn og god smoothie
 3. Hell smoothie over i glass eller på flaske.

Allergivennlige kaker

Hva er vel 17. mai uten kaker? Har du allergi eller får en allergiker på besøk, finner du tips til deilige festkaker uten melk, egg, gluten og nøtter her.

Allergivennlige kakeoppskrifter >

Vafler hører også hjemme på 17. mai. For allergivennlige alternativer til vafler, se her.

Allergivennlige vaffeloppskrifter >

Flere produsenter tilbyr nå også allergivennlige pølser, pølsebrød, lomper og is. Husk å lese på pakken hva maten inneholder slik at du unngår den matvaren du er allergisk mot.

Les mer om allergi og intoleranse her >

Kakekort

Markmaten.no har i samarbeid med NAAF laget kakekort. Så skal du invitere til en liten saming kan du bruke kakekort merke hva kakene inneholder, slik at de med matoverfølsomhet får gleden av å enkelt forsyne seg av kakebordet.

Det kan også være lurt å sørge for at de allergivennlige kakene har egne kakespader, eventuelt står på et eget bord, da hindrer du krysskontaminering fra andre kaker/matretter.

Mer om kakekort >

Pynt festbordet med tanke på allergikerene

I store deler av landet faller dagen sammen med høysesong av spredning for bjørkepollen. Et godt tips er å la bjørk og hvitveis være igjen ute. Pynt heller bordet med allergivennlige blomster, malte stener, dekorativt bånd, sløyfer og flagg.

Oversikt over allergivennlige inne- og uteplanter finner du her >

I og med at mange kanskje har planlagt selskap i hagen på nasjonaldagen kan det være lurt for pollenallergikere å følge med på pollenvarselet for om det skal være mye spredning av pollen i det aktuelle området. I tillegg kan det være lurt å følge våre gode råd til deg som er pollenallergiker, slik at dagen ikke blir preget for mye ubehagelige pollensymptomer. Om du skal være i et selskap der du er redd andre skal oppfatte symptomene dine som noe annet enn pollenallergi, kan du kjøpe en pollenbuttons her.

Vi ønsker dere en riktig god 17. mai feiring!