Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Ikke kjøp hund hvis du er allergisk

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Har du påvist allergi mot hund, bør du ikke skaffe deg hund. Det er en myte at det finnes allergivennlige hunderaser.

I noen vestlige land kan opptil 20 prosent av befolkningen ha allergi mot hund. Samtidig er det å få hund, noe mange familier drømmer om. Og da kan det være vanskelig å innse livets harde realiteter:

– Det kan være barn som har påvist sterke reaksjoner på allergener fra hund, men familien vegrer seg likevel mot å gi slipp på hunden. «Han reagerer ikke på vår hund», får jeg ofte høre. Men hvis jeg spør barnet selv, «Hva skjer hvis du koser med hunden?», er svaret at de begynner å nyse og klø, forteller Martin Sørensen som er seksjonsleder ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO) ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Alle raser gir allergi

De siste årene har begrepet «allergivennlige hunder» stadig dukket opp i medier og markedsføring. Det er for eksempel rasene labraduddel (blanding av labrador og puddel), portugisisk vannhund og kinesisk nakenhund som ofte trekkes frem som mer allergivennlige enn andre hunderaser.
Begrunnelsen for at disse kalles «allergivennlige» er at de røyter mindre, og da antas å gi fra seg færre allergener.

Martin Sørensen har sett på flere studier, og mener han har godt grunnlag for å si at «allergivennlige hunderaser» er en myte.

– I disse studiene er det ingen forskjell mellom hunderasene på hvor mye allergener som spres til omgivelsene. Det er derimot ganske stor forskjell fra hund til hund, innenfor samme rase.

Med andre ord trenger det ikke å være slik at selv om du ikke reagerer på én hund fra en rase, vil du tåle andre hunder i samme rase.

– Det kan være at både løpetid og hundens alder spiller inn, men det er det ikke forsket på, sier Sørensen.

Ta en test?

Noen som planlegger å få hund, ønsker å forsikre seg på forhånd om at ingen i familien kommer til å utvikle allergi. De går til fastlegen og ber om å få ta en allergitest. Men så viser denne testen at én i familien er sensibilisert mot hundeallergener. Vedkommende har aldri tidligere hatt reaksjoner på hund.

Du kan lære mer om utredning, behandling og symptomer på allergi mot dyr her >>

– Det at du er sensibilisert mot hund, betyr ikke at du er allergisk mot hund, men at du har en høyere risiko. Da må du vurdere; ønsker du å skaffe en hund som du kanskje ikke kan beholde? Kanskje dere i første omgang kan låne en hund, eller være sammen med andre hunder, for å se om det blir reaksjoner?

Martin Sørensen understreker at det ikke finnes noen måte å forsikre seg mot at du ikke vil utvikle allergi mot hund eller andre dyr. Det finnes flere studier som viser at det å vokse opp med dyr, kan gi redusert risiko for allergi. Men har du først fått allergien, er det ikke så mye du kan gjøre.

Dersom et barn blir allergisk mot familiehunden

Han sier at han har forståelse for at folk har følelser for hunden sin, men synes likevel de burde ha sterkere følelser for barna sine.

– Det å ha en hund i huset hvis du har hundeallergi, er absolutt ikke å anbefale. Det kan gjøre at astma blir forverret, du får utbrudd av eksem, blir tett i luftveiene og øynene renner. For å holde disse symptomene i sjakk må du kanskje bruke mer og sterkere medisiner enn du ellers ville ha gjort, påpeker Sørensen.

Det hjelper ikke om hunden er mest (men ikke bare) utendørs, om barnet ikke har direkte kontakt eller om dere støvsuger hver dag. Det vil være allergener i huset som allergikeren kan få reaksjoner på. Andre studier viser at allergener fra hund sitter igjen i tepper og puter i flere år.

Allergivaksinasjon

De som har alvorlig hundeallergi, kan få tilbud om hyposensibilisering, eller allergivaksinasjon som det ofte kalles.

– Dette gjelder ikke de som har hund i huset og ønsker å tåle denne, men de som er så allergiske at de blir syke av at klassekamerater har hundehår på klærne. Det er en langvarig prosess som tar tre til fem år, sier Sørensen.

Du kan lære mer om allergivaksinasjon her >>

Fakta om pelsdyrallergi

  • De aller fleste pelskledde dyr, og dermed de vanligste kjæledyrene våre, kan utløse allergiske reaksjoner.
  • Det er ikke selve pelsen, men allergener (proteiner) i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin du reagerer på. Dette er små luftbårne partikler som blander seg med annet støv i luften. Støv fra hest, hund og katt inneholder 10–20 ulike allergifremkallende stoffer.
  • Det er vanligst å utvikle allergier i barneårene. Dyreallergi er vanlig blant personer som har astma, og forekommer da gjerne ved siden av middallergi. Hvis barn ikke har vist noen tegn til allergi ved 12-14 års alder, er sjansen for å utvikle dyreallergi mindre, men også voksne kan utvikle dyreallergi.
  • Vanlige reaksjoner er tett, rennende nese, kløende og rennende øyne og astma. Noen kan også få eksem og elveblest.
  • Å fjerne det allergifremkallende dyret fra dyreallergikerens omgivelser er den viktigste og mest effektive behandlingen. Å forebygge dyreallergi med medisiner som kortisonholdig nesespray og/eller antihistaminer, enten i form av tabletter, inhalasjonsspray, nesespray eller øyedråper, er ingen god løsning, men kan være nødvendig i perioder dersom det ikke er mulig å unngå å bli eksponert for dyreallergenet.

Dersom du har spørsmål knyttet til allergi, astma, eksem eller lignende, er du hjertelig velkommen til å kontakte Norges Astma- og Allergiforbunds gratis rådgivningstjeneste. Du kan også melde deg på vårt nyhetsbrev for å motta relevante saker for våre diagnosegrupper på e-post. 

Som medlem i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) får du tilgang til gode medlemsfordeler, og du bidrar i vårt arbeid for personer med astma, allergi, eksem, kols og andre overfølsomhetssykdommer. Du kan lese mer og melde deg inn her >>

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Colourbox (artikkelen ble først publisert i AstmaAllergi nr.3 2019)