Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Barn som får morsmelkerstatning trenger ikke lenger D-vitamintilskudd

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Tidligere har det vært anbefalt at alle barn opp til 11 måneder skal få tilskudd av vitamin D hver dag. Nå har Helsedirektoratet endret sine råd. Barn som får morsmelkerstatning, deriblant mange barn med melkeproteinallergi, bør ikke lenger få vitamintilskudd.

Hva er vitamin D?

Vitamin D er et fettløselig hormon, som blant annet er viktig for immunforsvaret vårt og normal beinmetabolisme (bygging av skjelettet). Det dannes i huden vår når vi utsettes for stråler fra sola, og det tas også opp i tarmen når vi spiser mat eller kosttilskudd som inneholder vitaminet. I vinterhalvåret er det viktig å få i seg nok D-vitamin gjennom mat og kosttilskudd, fordi vi ikke får nok tilgang på sollys her i nord. Det er på denne tiden av året flest nordmenn får i seg for lite D-vitamin. Brystmelk inneholder lite D-vitamin, mens i morsmelkerstatning er dette tilsatt.

Les rapporten Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen.

Hvis barn får alvorlig mangel på vitamin D, kan det føre til rakitt, også kalt engelsk syke, som kan innebære veksthemming og sen utvikling av skjelettet. For å unngå dette, anbefaler Helsedirektoratet at ammende spedbarn får tilskudd av vitamin D fra de er cirka én uke gamle, i form av D-vitamindråper. Målet er at alle spedbarn fra null til tolv måneder skal få i seg totalt ti mikrogram D-vitamin om dagen.

Nye anbefalinger

Tidligere har Helsedirektoratet anbefalt tilskudd til alle spedbarn, og de har også anbefalt å bruke tran som en kilde til vitamin D. Nå er dette endret. Barn som utelukkende får morsmelkerstatning, bør ikke lenger få tilskudd. Dette er fordi en endring i EUs regelverk har ført til økt mengde vitamin D og omega 3-fettsyrer i både morsmelkerstatning og barnegrøt. Får de D-vitamintilskudd i tillegg til dette, kan det bli for mye.  

For barn som ammes, er det anbefalt å gi tilskudd av D-vitamin fra barnet er cirka én uke gammelt, fordi morsmelk inneholder lite vitamin D. Helsedirektoratet har derimot gått bort fra rådet om å gi tran, og anbefaler nå bare å bruke D-vitamindråper. Dette fordi det viser seg at tran gir noe mindre D-vitamin enn barnet faktisk trenger, samtidig som det gir høyere doser av omega 3-fettsyren DHA enn nødvendig. Ammende barn får det de trenger av denne fettsyren fra morsmelk.

Du finner flere detaljer på Helsedirektoratets nettside >>

Kan bli for mye

Daglig inntak av vitamin D er altså viktig for barn som skal vokse, men det kan også bli for høyt. Vitamin D lagres i kroppen hvis vi inntar for mye, og for høye doser kan være giftig. Det kan føre til hyperkalsemi (for høy konsentrasjon av kalsium i kroppen), forkalkninger i nyrene og nyresvikt. Risikoen for å få for mye er størst blant de aller minste. Helsedirektoratet anbefaler derfor per nå et tak på maksimalt 25 mikrogram vitamin D per dag for barn opp til seks måneder, og 35 mikrogram per dag for barn mellom seks og tolv måneder. 

Les mer om melkeproteinallergi >>