Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Gode råd til helsevennlig rengjøring

No image
ma Dato publisert: Sist oppdatert:
Godt renhold innendørs er viktig for et sunt inneklima. Her får du NAAFs gode råd til helsevennlig rengjøring.

Når mange oppholder seg i hjemmet samtidig over en lengre periode, bidrar det til at hjemmet både blir mer skittent og støvete. Støvpartikler i inneluften kan irritere og gi betennelse i slimhinnene, som kan øke risikoen for astma- og allergirelaterte plager. Dette, samt det å hindre smitteoverføring gjør at det er ekstra viktig å ha fokus på godt renhold i disse dager.

Unngå smitteoverføring

For å unngå smitteoverføring i hjemmet er det, i tillegg til god håndhygiene, veldig viktig å ha ekstra fokus på rengjøring av berøringspunkter. Punkter vi er mye i kontakt med, som for eksempel dørhåndtak, håndtak på kjøleskap og kjøkkeninnredning, bordplater, toaletter, lysbrytere og liknende.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern i NAAF mener på lik linje med flere fageksperter at såpe fungerer bedre enn antibac mot virus og bakterier, men også at rene mikrofiberkluter og vann gjør jobben.

 - Mikrofiber gjør godt rent, og det er ingen mikroorganismer som trives på rene overflater. Du trenger altså ikke å fylle vaskebøtte full av kjemikalier, sier Gustavsen.

Han understreker at det i disse tider er viktig å bytte klut ofte, samt å være påpasselig med å bruke forskjellige kluter i ulike rom. Dette for å unngå smittespredning.   

Riktig renhold gir godt inneklima

Støvpartikler i inneluften kan irritere og gi betennelser i slimhinne i nese, hals og luftveier. Noen vil få tørrhetsfølelse i slimhinner, mens andre får slimproduksjon, tett, irritert nese og hoste. Støvet vil kunne inneholde kjemikalier fra inventar og rengjøringsmidler, eller allergener fra dyr og pollen. Dette kan føre til allergiske anfall som høysnue eller astmaanfall. Derfor er det viktig å holde hjemmet rent.

Det aller viktigste for å ha et rent og trivelig hjem er at du sørger for å ha det rent og ryddig, spesielt på kjøkken og bad. Rengjør minst én gang i uken, sørg for at matrester skylles av og at oppvasken tas med en gang.

Dette er langt viktigere for å unngå fremvekst av bakterier enn å bruke sterke rengjøringsmidler. NB! Husk å bære ut organisk avfall, søppelpose, hermetikkbokser, melkekartonger og annet avfall.

Renhold uten rengjøringskjemikalier

Best rengjøring oppnår du med tørre eller lett fuktige rengjøringsmetoder. Dette innebærer bruk av moderne moppesystemer for tørr og fuktig rengjøring av gulv, og tørre mopper og mikrofiberkluter til rengjøring av innredning og inventar. Ved bruk av moderne rengjøringsmetoder har man i liten grad behov for rengjøringskjemikalier.

En fuktig mikrofiberklut eller mopp gir effektiv og god rengjøring i mesteparten av boligen. Selv fjerning av bakterier går fint med mikrofiberklut. Man kan bruke miljøvennlige sanitærprodukter til fjerning av bakterier rundt og i toalettskålen eller på andre flater med mye bakterier.

I tillegg bør man investere i en god og effektiv støvsuger med god filtrering (HEPA-filter) av returluften som blåses ut på baksiden eller oversiden av støvsugeren.

– Bruk en god støvsuger med Hepafilter, eller sentralstøvsuger. Husk å skifte støvsugerposen regelmessig slik at du ikke støvsuger med en pose full av gammelt støv, brødsmuler, hår, hudavfall, og liknende. Deretter kan du bruke tørrmopp og mikrofibermopper på de aller fleste overflater. Er det en flekk som har satt seg fast, for eksempel på gulvet, kan du bruke en sprayflaske med vann som du sprayer på flekken for å få den til å løsne, sier Gustavsen. Han mener det skal mye til før du trenger å bruke kjemiske rengjøringsmidler.

Alle kluter, håndkleder og sengetøy bør vaskes på minimum 60 grader etter bruk.