Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Fakta om pollenallergi

Gode råd til helsevennlig vårrengjøring

No image
ma Dato publisert: Sist oppdatert:
Våren har meldt sin ankomst flere steder i landet. Kanskje det er på tide å ta vårrengjøringen? Godt renhold innendørs er viktig for et sunt inneklima. Her får du NAAFs gode råd til helsevennlig rengjøring.

Riktig renhold gir godt inneklima

Støvpartikler i inneluften kan irritere og gi betennelser i slimhinne i nese, hals og luftveier. Noen vil få tørrhetsfølelse i slimhinner, mens andre får slimproduksjon, tett, irritert nese og hoste. Støvet vil kunne inneholde kjemikalier fra inventar og rengjøringsmidler, eller allergener fra dyr og pollen. Dette kan føre til allergiske anfall som høysnue eller astmaanfall. Derfor er det viktig å holde hjemmet rent.

Det aller viktigste for å ha et rent og trivelig hjem er at du sørger for å ha det rent og ryddig, spesielt på kjøkken og bad. Rengjør minst én gang i uken, sørg for at matrester skylles av og at oppvasken tas med en gang.

Dette er langt viktigere for å unngå fremvekst av bakterier enn å bruke sterke rengjøringsmidler. NB! Husk å bære ut organisk avfall, søppelpose, hermetikkbokser, melkekartonger og annet avfall.

Renhold uten rengjøringskjemikalier

Best rengjøring oppnår du med tørre eller lett fuktige rengjøringsmetoder. Dette innebærer bruk av moderne moppesystemer for tørr og fuktig rengjøring av golv, og tørre mopper og mikrofiberkluter til rengjøring av innredning og inventar. Ved bruk av moderne rengjøringsmetoder har man i liten grad behov for rengjøringskjemikalier.

En fuktig mikrofiberklut eller mopp gir effektiv og god rengjøring i mesteparten av boligen. Selv fjerning av bakterier går fint med mikrofiberklut. Man kan bruke miljøvennlige sanitærprodukter til fjerning av bakterier rundt og i toalettskålen eller på andre flater med mye bakterier.

I tillegg bør man investere i en god og effektiv støvsuger med god filtrering (HEPA-filter) av returluften som blåses ut på baksiden eller oversiden av støvsugeren.

– Bruk en god støvsuger med Hepafilter, eller sentralstøvsuger. Husk å skifte støvsugerposen regelmessig slik at du ikke støvsuger med en pose full av gammelt støv, brødsmuler, hår, hudavfall, osv. Deretter kan du bruke tørrmopp og mikrofibermopper på de aller fleste overflater. Er det en flekk som har satt seg fast, for eksempel på gulvet, kan du bruke en sprayflaske med vann som du sprayer på flekken for å få den til å løsne, sier Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helseverni NAAF. Han mener det skal mye til før du trenger å bruke kjemiske rengjøringsmidler.

 

Her kan du se hvilke rengjøringsprodukter NAAF anbefaler

No image
No image

Enjo moppesystem

Enjos produkter skal bidra til å gjøre hverdagen din enklere, ta innemiljøet på alvor og samle familien i et giftfritt hjem igjen.

No image