Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Gode råd til helsevennlig rengjøring

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Godt renhold innendørs er viktig for et sunt inneklima. Her får du gode råd til helsevennlig rengjøring.

Godt renhold innendørs er viktig for et sunt inneklima. Her får du gode råd til helsevennlig rengjøring.

Støvpartikler i inneluften kan irritere og gi betennelser i slimhinne i nese, hals og luftveier. Noen vil få tørrhetsfølelse i slimhinner, mens andre får slimproduksjon, tett, irritert nese og hoste. Støvet vil kunne inneholde kjemikalier fra inventar og rengjøringsmidler, eller allergener fra dyr og pollen. Dette kan føre til allergiske anfall som høysnue eller astmaanfall. Derfor er det viktig å holde hjemmet rent.

Sørg for å ha det rent og ryddig, spesielt på kjøkken og bad. Rengjør minst én gang i uken, sørg for at matrester skylles av og at oppvasken tas med en gang. Dette er langt viktigere for å unngå fremvekst av bakterier enn å bruke sterke rengjøringsmidler. NB! Husk å bære ut organisk avfall, søppelpose, hermetikkbokser, melkekartonger og annet avfall.

Tørre rengjøringsmetoder

Du oppnår effektiv rengjøring med tørre eller lett fuktige rengjøringsmetoder. Dette innebærer bruk av moderne moppesystemer for tørr og fuktig rengjøring av gulv, og tørre mopper og mikrofiberkluter til rengjøring av innredning og inventar. Ved bruk av moderne rengjøringsmetoder har man i liten grad behov for rengjøringskjemikalier. Overdreven bruk av kjemikalier kan være helseskadelig og kan inneholde stoffer som irriterer luftveier og hud. 

En fuktig mikrofiberklut eller mopp gir effektiv og god rengjøring i mesteparten av boligen. Selv fjerning av bakterier går fint med mikrofiberklut. Du kan bruke egnede rengjøringsmidler til fjerning av bakterier rundt og i toalettskålen eller på andre flater med mye bakterier som kjøkkenbenken.

Se rengjøringsprodukter anbefalt av Asthma Allergy Nordic >>

I tillegg bør man investere i en god og effektiv støvsuger med god filtrering (HEPA-filter) av returluften som blåses ut på baksiden eller oversiden av støvsugeren. Husk å skifte støvsugerposen regelmessig slik at du ikke støvsuger med en pose full av gammelt støv, brødsmuler, hår, hudavfall og liknende. Dersom det er steder du sliter med å komme til med støvsugeren, kan du for eksempel forsøke en DustPal - et ekstra munnstykke til støvsugeren som også bidrar til å fange og samle opp mer støv. 

Du kan kjøpe DustPal i vår nettbutikk >>

Alle kluter, håndklær og sengetøy bør vaskes på minimum 60 grader etter bruk. 

Unngå smitteoverføring

For å unngå smitteoverføring i hjemmet er det, i tillegg til god håndhygiene, veldig viktig å ha ekstra fokus på rengjøring av berøringspunkter. Punkter vi er mye i kontakt med, som for eksempel dørhåndtak, håndtak på kjøleskap og kjøkkeninnredning, bordplater, toaletter, lysbrytere og liknende.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern i NAAF mener på lik linje med flere fageksperter at såpe fungerer bedre enn spritbasert desinfeksjon mot virus og bakterier.

 - Mikrofiber gjør også godt rent, og det er ingen mikroorganismer som trives på rene overflater, sier Gustavsen.

Han understreker at det er viktig å bytte klut ofte, samt å være påpasselig med å bruke forskjellige kluter i ulike rom, for eksempel kjøkken og bad. Dette for å unngå smittespredning.  

Har du flere spørsmål om rengjøring og godt inneklima? Ta gjerne kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste, vår fagsjef på inneklima besvarer spørsmål hver fredag!