Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Råd til deg med matallergisk barn i barnehagen

Gode tips til klesvask

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Klesvask og vaskemidler er noe vi stadig får henvendelser om. Dette er et ekstra aktuelt tema om vinteren, da vi her til lands må pakke oss inn fra topp til tå. Her kan du lese våre tips til rent og nyvasket tøy, helt uten parfyme og hudirritasjoner.

Vaskemidler til tekstil 

Det er en myte at ting må dufte kraftig for at det skal være rent. Når det kommer til vaskemidler anbefaler NAAF at man velger et uparfymert alternativ. Parfyme kan virke irriterende på huden, og mange reagerer dessuten på sterk parfyme eller dufter. I produktmerkeordningen Asthma Allergy Nordic (AAN) finnes et bredt utvalg av vaskemidler til tekstil. Disse er faglig grundig vurdert til å være gunstige for alle med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer, og alle andre som er opptatt av å forebygge sykdom. 

Sjekk vaskemaskinen 

Noen ganger kan man oppleve at det lukter surt av klærne etter vask. Det kan komme av flere årsaker. Men her er det viktig å vite at å pøse på med parfymerte vaskemidler ikke er løsningen. Det dekker bare delvis over problemene. Det som er et godt utgangspunkt er å sjekke selve vaskemaskinen. Vasker du varmt nok, slik at bakteriene dør? Gror det mugg i maskinen? Sjekk vaskekammer, ofte kan rester av vaskemidler være grobunn for mugg og slim/bakteriefilm. Se også i filteret om rester av tekstiler, hår eller likende sitter fast. Du kan også kjøre en ekstra runde med skylling, da blir du kvitt såperester, både fra klær og i maskinen. En kokevask i ny og ne vil kunne forebygge mange problemer, ettersom mange stort sett bare vasker på lavere temperaturer. Husk at det er viktig å la både døra og vaskekammeret stå åpent mellom hver vask. Dette forhindrer muligheten for oppvekst av mugg eller bakterier inne i de delene av selve maskinen som ikke er lett tilgjengelige. 

Valg av vaskemaskin 

Det er vesentlig at maskinen du velger har et egnet allergiprogram med ekstra skyllinger og kan dokumentere en vasketemperatur på 60°C. Dette gjelder spesielt for personer som har behov for et veldig rent vaskeresultat. Med rent menes det i denne sammenheng at rester fra tøyvaskemiddel blir tilstrekkelig nok skylt ut, eller om du er avhengig av at ugunstige mikroorganismer i vasken er drept tilstrekkelig godt. Temperaturer på 60°C og oppover dreper mest effektivt, dette gjelder også for midd. 

I dag ønsker imidlertid mange å anskaffe mer miljøvennlige hvitevarer. Når det gjelder vaskemaskiner vil NAAF rette oppmerksomheten mot at mange miljøvennlige maskiner nå lages for å imøtekomme miljøkrav gjennom EU-regler. EU har veldig strenge krav til forbruk av vann, og det vil gå på bekostning av skylleeffektivitet og sannsynligvis medføre mer rester av vaskemidler og eventuelt skyllemiddel i det ferdig vaskede tøyet, noe som kan gi utfordringer for enkelte i NAAFs målgrupper. Knapphet på vann er i større grad aktuelt på Europa-kontinentet. Her i Norge hvor vi har god og enkel tilgang på rent vann så kan vi heldigvis koste på oss skikkelig skylling. I tillegg har svanemerket også egne krav til vaskemaskiner. Miljømerket Svanen bemerker også at i lovverket er minimumskravet til vannforbruk i standard vaskeprogrammer for dårlig i forhold til skylling, slik at de krever et eget skylletrinn på sine miljømerkede maskiner.  

Skal du kjøpe deg ny vaskemaskin bør du spørre konkret etter maskiner som har en viss kvalitet og som skyller tilstrekkelig godt. Gjerne ved enkle tilvalg i menyene som man lett kan ta i bruk. 

PS! Det går det veldig fint å tørke klær ute i kulden. Ønsker du å tørke klærne inne, så bør du forsøke å gjøre det i nærheten av badet der det mest sannsynlig er avtrekk. 

 

 

No image

Blenda Sensitive

Er spesielt utviklet for å være skånsom mot huden og vaske tøyet rent.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Neutral tøyvask

Neutrals produkter for klesvask inneholder ikke farge, parfyme eller optiske hvitemidler.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Milo parfymefri tøyvask

Milo parfymefri er helt fri for parfyme og fargestoffer, og er spesielt utviklet for sensitiv hud.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Klar flytende tøyvask

Parfymefri og skånsom flytende tøyvask.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.