Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Eksem - nå er det viktig å beskytte huden!

Gode tips til klesvask

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Klesvask og vaskemidler er noe vi stadig får henvendelser om. Dette er et ekstra aktuelt tema om vinteren, da vi her til lands må pakke oss inn fra topp til tå. Her kan du lese våre tips til rent og nyvasket tøy, helt uten parfyme og hudirritasjoner.

Vaskemidler til tekstil

Det er en myte at ting må dufte kraftig for at det skal være rent. Når det kommer til vaskemidler anbefaler NAAF at man velger et uparfymert alternativ. Parfyme kan virke irriterende på huden, og mange reagerer dessuten på sterk parfyme eller dufter. I NAAFs produktmerkeording finnes et bredt utvalg av vaskemidler til tekstil. Disse er grundig vurdert av et eksternt utvalg, har måtte møte våre strenge kriterier. De må være vurdert å være gunstige for alle med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer, og alle andre som er opptatt av å forebygge sykdom.

Sjekk vaskemaskinen

Noen ganger kan man oppleve at det lukter surt av klærne etter vask. Det kan komme av flere årsaker. Men her er det viktig å vite at å pøse på med parfymerte vaskemidler ikke er en løsning. Det som kan være lurt å sjekke er selve vaskemaskinen. Vasker du varmt nok, slik at bakteriene dør? Gror det mugg i maskinen? Sjekk vaskekammer, ofte kan rester av vaskemidler være grobunn for mugg. Se også i filteret om rester av tekstiler, hår eller likende sitter fast. Du kan også kjøre en ekstra runde med skylling, da blir du kvitt såperester, både fra klær og i maskinen. En kokevask i ny og ne vil kunne forebygge mange problemer, ettersom man stort sett bare vasker på lave temperaturer. Husk at det er viktig å la både døra og vaskekammeret stå åpent mellom hver vask. Dette forhindrer at det oppstår mugg inne i selve maskinen.

Valg av vaskemaskin

NAAF har en vaskemaskin fra ASKO som er anbefalt, og denne har et eget allergiprogram med mange ekstra skyllinger og en garantert vasketemperatur på 60grC. I dag ønsker mange miljøvennlige hvitevarer. NAAF applauderer at man også har miljøet i tankene da man tar forbrukervalg. Når det gjelder vaskemaskiner vil vi gjøre oppmerksom på at mange miljøvennlige maskiner er laget for å imøtekomme miljøkrav gjennom EU-regler som sikrer lavt forbruk av vann, noe som er mest aktuelt lengre ned i Europa. EU har veldig strenge krav til forbruk av vann, og det går på bekostning av skylleeffektivitet og vil sannsynligvis gi noe mer rester av vaskemidler og eventuelt skyllemiddel i det ferdig vaskede tøyet. Her i Norge hvor vi har god og enkel tilgang på rent vann så kan vi heldigvis koste på oss skikkelig skylling. I tillegg har svanemerket også egne krav til vaskemaskiner, og selv som miljømerke så erkjenner de at minimumskravet i lovverket til vannforbruk er for dårlig i forhold til skylling, slik at de krever et eget skylletrinn på miljømerkede maskiner. Skal du kjøpe vaskemaskin bør du spørre konkret etter maskiner som har en viss kvalitet og som skyller tilstrekkelig godt. Gjerne ved enkle tilvalg i menyene som man lett kan ta i bruk.

PS! Det går det veldig fint å tørke klær ute i kulden. Ønsker du å tørke klærne inne, så bør du forsøke å gjøre det i nærheten av badet der det mest sannsynlig er avtrekk.

 

No image

Blenda Sensitive

Er spesielt utviklet for å være skånsom mot huden og vaske tøyet rent.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Neutral tøyvask

Neutrals produkter for klesvask inneholder ikke farge, parfyme eller optiske hvitemidler.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Milo parfymefri tøyvask

Milo parfymefri er helt fri for parfyme og fargestoffer, og er spesielt utviklet for sensitiv hud.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Klar flytende tøyvask

Parfymefri og skånsom flytende tøyvask.

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.