Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Råd til deg med matallergisk barn i barnehagen

Ta vare på hendene

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Hyppigere håndvask kan føre til tørre og såre hender. Her får du NAAFs råd til å opprettholde god håndhygiene og samtidig ta vare på hendene dine.

God håndhygiene er viktig for forebygging av korona og å unngå smittespredning, eller bli smittet selv. Hyppig og grundig håndvask er å anbefale, særlig etter toalettbesøk, før matlaging og etter man har vært ute blant folk. Helsemyndighetene anbefaler å vaske hendene i cirka tretti sekunder med såpe og lunkent vann under springen. 

Hendene blir utsatte

En konsekvens av at vi nå vasker hender både hyppigere og lenger enn vi kanskje ville gjort til vanlig, er at mange opplever at hendene blir tørre og gjerne litt såre. For personer med eksem kan dette være ekstra plagsomt og utfordrende. For behandling av eksem er det viktig med god hygiene og systematisk krem- og salvebehandling i samråd med lege. For å oppnå gode resultater må man også bekjempe tørr hud, unngå kløe og redusere irriterende stoffer i de produktene man er i kontakt med, for eksempel såper. I tillegg til at det er svært ubehagelig med håndeksem gjør det også hendene mer utsatte for infeksjon med bakterier.

For å skåne hendene og forsøke å opprettholde hudbarrieren anbefaler vi: 

  • Å gjøre hendene våte med vann før du påfører såpe.
  • Bruke milde parfymefrie såper.
  • Ikke bruke for varmt vann. For høy temperatur gjør at du lettere mister det viktige hudfettet som hjelper til å opprettholde en sunn hudbarriere. Når det gjelder koronaviruset er selve tiden du har såpe på hendene av størst betydning for inaktivering av viruset.
  • Å skylle godt av alle såperester.
  • Klappe hendene tørre, fremfor å gni. 
  • Bruke en parfymefri fuktighetskrem for å hjelpe huden mot uttørking.

Eksemhansker kan også benyttes. De hindrer at man klør direkte på eksem eller sår og bidrar til at krem i området som behandles blir værende lengre på. Eksemhansker kan kjøpes i NAAFs nettbutikk >>

NAAFs produktmerkeording, Asthma Allergy Nordic, har mange anbefalte såper og kremer til hender og kropp. Disse er milde, skånsomme og inneholder ikke parfyme.

Se anbefalte produkter her >> og her >>

Hånddesinfeksjon

Har du ikke tilgang på såpe og rent vann kan hånddesinfeksjon være til hjelp. Hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe, i tillegg går det fortere å gjennomføre. Bruk gjerne en med glyserol. Husk at håndsprit på åpne sår på hendene svir. Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig.

Bruker du hånddesinfeksjon må du huske å ta på nok, og husk at fingertupper og tomler skal være dekket og fuktig i minst 30 sekunder.

Asthma Allergy Nordic anbefaler Antibac Pharma