Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarsel

Ta vare på hendene

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Hyppigere håndvask kan føre til tørre og såre hender. Her finner du Astma- og Allergiforbundets råd for å opprettholde god håndhygiene og samtidig ta vare på hendene dine.

God håndhygiene er viktig for å hindre smittespredning av koronaviruset, og for å unngå å bli smittet selv. Hyppig og grundig håndvask er å anbefale, særlig etter toalettbesøk, før matlaging og etter du har vært ute blant folk. Helsemyndighetene anbefaler å vaske hendene i cirka 30 sekunder med såpe og lunkent vann under springen. 

Hendene blir utsatt

En konsekvens av at vi nå vasker hender både hyppigere og lenger enn vi kanskje ville gjort til vanlig, er at mange opplever at hendene blir tørre og gjerne litt såre. For personer med eksem kan dette være ekstra plagsomt og utfordrende. For behandling av eksem er det viktig med god hygiene og systematisk krem- og salvebehandling i samråd med lege. For å oppnå gode resultater må du også bekjempe tørr hud, unngå kløe og redusere irriterende stoffer i de produktene du er i kontakt med, for eksempel såper. Det er svært ubehagelig med håndeksem, og det gjør også hendene mer utsatt for infeksjon med bakterier.

Du kan lese mer om eksem her >>

For å skåne hendene og forsøke å opprettholde hudbarrieren anbefaler vi: 

  • Gjør hendene våte med vann før du påfører såpe.
  • Bruk milde parfymefrie såper.
  • Ikke bruk for varmt vann. For høy temperatur gjør at du lettere mister det viktige hudfettet som hjelper til å opprettholde en sunn hudbarriere. Når det gjelder koronaviruset er selve tiden du har såpe på hendene av størst betydning for inaktivering av viruset.
  • Skyll godt av alle såperester.
  • Klapp hendene tørre, fremfor å gni. 
  • Bruk en parfymefri fuktighetskrem for å hjelpe huden mot uttørking.

Eksemhansker kan også benyttes. De hindrer at du klør direkte på eksem eller sår, og bidrar til at krem på området som behandles blir værende lengre på. Eksemhansker kan du kjøpe i NAAFs nettbutikk >>

NAAFs produktmerkeording, Asthma Allergy Nordic, har mange anbefalte såper og kremer til hender og kropp. Disse er milde, skånsomme og inneholder ikke parfyme.

Se anbefalte produkter her >> og her >>

Å velge parfymefrie produkter er helsevennlig både for deg selv og de rundt deg. Du kan lese mer om parfyme- og duftoverfølsomhet her >>

Hånddesinfeksjon

Har du ikke tilgang på såpe og rent vann, kan hånddesinfeksjon være til hjelp. Hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe, i tillegg går det fortere å gjennomføre. Bruk gjerne et produkt med glyserol. Husk at håndsprit på åpne sår på hendene svir. Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig.

Bruker du hånddesinfeksjon må du huske å ta på nok, og husk at fingertupper og tomler skal være dekket og fuktige i minst 30 sekunder.

Asthma Allergy Nordic anbefaler Antibac Pharma