Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Vask på en helsevennlig måte

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Grundig vask av hender, lokaler og gjenstander har blitt en viktig del av smitteverntiltakene mot korona. Unge i skoler og i barnehager utsettes for en helsemessig påkjenning dersom den intense rengjøringen ikke gjøres på riktig måte.

Vi får mange bekymringsmeldinger fra lærere, foreldre og kommuneleger om økt forekomst av håndeksem blant unge, og feil bruk av rengjøringsmidler. Derfor har Norges Astma- og Allergiforbund utarbeidet noen enkle grep som kan gjøre smittetiltakene mer skånsomme, samtidig som smittespredningen begrenses.

Håndvask

Håndvask er et essensielt smitteverntiltak i disse tider. Den hyppige håndvasken kan gjøres på en skånsom måte for å forebygge håndeksem. En hel hud er avgjørende for godt smittevern. Det antas at ca. 15% av norske barn rammes av eksem, og mange kan slite med dette også i voksen alder dersom det først utvikler seg.

 

Hudvennlig håndvask:

 • Bruk milde parfymefrie såper med lav pH.
 • Gjør hendene våte med vann før du påfører såpe.
 • Ikke bruk for varmt vann. Høy temperatur gjør at du lettere mister det viktige hudfettet som hjelper til å opprettholde en sunn hudbarriere. Når det gjelder koronaviruset er selve tiden du har såpe på hendene av størst betydning for inaktivering av viruset.
 • Skyll godt av alle såperester.
 • Klapp hendene tørre, fremfor å gni. 
 • Bruk en parfymefri fuktighetskrem etter vask for å hjelpe huden mot uttørking.
 • Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe Bruk gjerne en med glyserol. Husk at håndsprit på åpne sår på hendene svir. Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig. Hendene fuktes i minst 30 sekunder.

For å ivareta smittevern og håndhelse hos barn bør barnehagen/skolen sørge for at det foretas innkjøp av milde parfymefrie såper og skånsomt papir.

Rengjøring av lokaler

I barnehager og skoler foregår det mye bruk av spraybaserte vaskemidler i disse dager.  Rengjøringsmidler i sprayform er svært uheldig da disse små partiklene pustes inn, og trekkes ned i lungene til barn og lærere, opptil flere ganger daglig. Alle, særlig de med allergi, kan få luftveisskader av slike aerosoler (svært små dråper av væsker/vann med irriterende eller allergent innhold i lufta). Luftkvalitet er viktig for alle, spesielt små barn som regnes som mer følsomme, og det kan ha sterk negativ effekt på lungene at de puster inn skadelige produkter fra sprayflasker. En av fem barn har astma, og blir lettere bli syke av denne type eksponering.

 

Gode tips til helsevennlig rengjøring:

 •  Ikke bruk rengjøringsmidler i sprayform.
 •  Bruk alltid uparfymerte rengjøringsprodukter. Parfyme i rengjøringsprodukter øker risikoen for å utvikle eksem.
 • Bruk en fuktig mikrofiberklut med såpeprodukt uten parfyme: Når vaskingen skal fjerne koronaviruset er ikke fuktighet nok. Det må også inneholde såpe eller sprit. Da skal væsken tilføres med klut for å unngå at den blir pustet inn, og virketiden må være lang nok, tilsvarende kravet for håndvask (30 sek).
 • Vasking bør foregå når elever og barn ikke er til stede, i friminutter, når barna har utetid, før eller etter åpningstid osv.

 Med enkle grep får vi til et helsevennlig smittevern!

Les mer om eksem her >>

Les mer om helsevennlig rengjøring her >>