Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Historisk tidlig start på pollensesongen!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Pollensesongen 2017 er nå i gang. Aldri før i pollenvarslingens historie er det funnet pollen i pollenfellene så tidlig som nå.

Det er funnet pollen fra or ved pollenstasjonene på Kjevik i Kristiansand og i Ørsta, og det betyr at årets pollensesong er i gang.

Årsaken til den rekordtidlige pollenstarten, er at det har vært mildt både i november og desember. En mild vinter gjør at raklene blomstrer tidligere.

Den rekordtidlige pollenstarten henger nok dessverre sammen med det faktum at 2016 ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) var det varmeste året noensinne målt på kloden, og at vinteren i Norge også har vært svært mild.

– Det føyer seg dessverre inn i rekken av generelle observasjoner vi har gjort oss på pollenfeltet over mange tiår. Sesongen for de tidlige artene har sakte, men sikkert startet tidligere og tidligere, og den totale sesongen blir slik sett også lengre og lengre. Kombinert med at flere og flere blir diagnostisert med pollenallergi, er dette nok et uheldig utslag av den globale oppvarmingen, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund.

Slått med fem døgn

NAAF begynte å måle pollen torsdag 19. januar, og de første pollenkornene ble fanget opp 25. januar. Forrige rekord var fra 30. januar 2009 i Ørsta. Rekorden er altså slått med fem døgn.

– I forhold til gjennomsnittet for de siste ti årene er dette en forskyvning på en hel måned. Dette understreker kraftig trenden i retning av stadig tidligere sesongstart som har vært synlig det siste tiåret, da særlig lengst sør i landet, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker ved Pollenvarslingen.

Det er veldig mildt vær på Sør- og Vestlandet akkurat nå. Pollenvarslingen forventer at alle kystnære stasjoner sør for Ørsta vil følge etter i løpet av kort tid.

– Mengdene er nå i starten på et svært lavt nivå, men vil med fortsatt mildt vær øke relativt snart, sier Ramfjord.

Begynn å ta medisiner

– Norges Astma- og Allergiforbunds rådgivingstjeneste har de siste ukene opplevd at publikum tar kontakt og har spørsmål om pollenallergi og hvordan man forbereder seg. Det er tydelig at mange med allergi er forberedt på at sesongen starter tidlig i år, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

– Bor du i den sørlige delen av landet og er allergisk mot or og/eller hassel, anbefaler vi at du begynner å ta antihistaminer allerede nå. Bor du lenger nord er det lurt å følge med på pollenvarslingen og i media. Man kan også ta kontakt med NAAFs rådgivningstjeneste hvis man har spørsmål vedrørende pollen og allergi, sier helsefaglig rådgiver Bistrup.

Du kan følge spredningen på Pollenvarslingen.no. Du kan også laste ned pollenvarslingen som app til din telefon.