Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Husk influensavaksinen!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Nå er influensasesongen rett rundt hjørnet. Influensa kan føre til alvorlig sykdom hos personer med kroniske sykdommer som astma og kols – derfor er det viktig å ta vaksinen!

Vi i Norges Astma- og Allergiforbund minner årlig våre medlemmer om å ta influensavaksinen, og i år er det spesielt viktig – særlig for barn i risikogruppen. Det er to år siden sist gang det var en skikkelig influensasesong i Norge. Nå er influensaen tilbake, og Folkehelseinstituttet (FHI) forventer en epidemi denne vinteren.

Risikogruppene blir oftere alvorlig syke

De fleste tåler influensa godt, men barn og voksne med noen kroniske sykdommer som astma eller kols blir oftere alvorlig syke. Disse risikogruppene bør derfor ta vaksine mot influensa hvert år. Dette er nødvendig fordi influensaviruset endrer seg hele tiden, og vaksinen tilpasses disse endringene hvert år.

– Vi venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot, og da spesielt små barn. Noen barn har aldri møtt influensavirus, og har derfor heller ingen eller lite immunitet. Derfor er det viktig at barn i risikogruppene får influensavaksinen i år, sier Are Stuwitz Berg, barnelege og avdelingsdirektør for smittevern og vaksine i FHI. 

For lav vaksinedekning

Tall på vaksinedekning for influensavaksinen i risikogruppene viser at dekningen er lavere enn ønsket, og dette gjelder særlig for barn.

Vaksinen bør tas i perioden oktober til desember, før influensasesongen starter. Det tar 10-14 dager fra vaksinen settes til du kan forvente effekt. Derfor oppfordrer vi deg som har kronisk lungesykdom som astma eller kols, og som ikke har tatt influensavaksine, til å gjøre dette så snart som mulig. Hvis du er foresatt til et barn med astma råder vi deg til å sørge for at barnet får vaksinen.

Vaksinene er nå tilgjengelig over hele landet, og du kan sjekke med legekontoret eller på kommunens nettsider for å finne ut hvor du kan vaksinere deg.

Det har tidligere vært usikkerhet rundt tematikken eggallergi og influensavaksine. Men oppdaterte retningslinjer viser at de aller fleste med eggallergi trygt kan la seg vaksinere. Les mer om dette her >>