Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarselet

Husk influensavaksinen!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Helsemyndighetene melder nå om at altfor få nordmenn med kronisk lungesykdom tar vaksinen mot influensa. Influensa kan føre til alvorlig sykdom hos personer med kroniske sykdommer som astma og kols.

Under koronapandemien har omfattende smitteverntiltak gjort at influensa ikke har fått utbredelse i befolkningen. Når disse tiltakene blir lettet eller tatt bort vil risikoen øke for at influensa brer seg i samfunnet. Økt reisevirksomhet i samfunnet vil også øke risikoen for at vi kan få utbrudd av influensa i Norge. 

Utbruddene med sesonginfluensa foregår i vintersesongen både på den nordlige og den sørlige halvkule. Derfor vil den sørlige halvkule vanligvis ha sitt utbrudd med sesonginfluensa når vi her i Norge har sommerferie.

Vi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) minner årlig våre medlemmer om å ta denne effektive vaksinen, og det er spesielt viktig å la seg vaksinere i år. 

Mange er mer utsatt for smitte og sykdom

De siste årene har vi ikke hatt influensa i noen stor grad, hvilket har ført til at det ikke er opparbeidet noen særlig immunitet mot influensa i befolkningen. Den naturlige beskyttelsen mot influensa er derfor dårligere nå enn tidligere år. Mange er mer utsatt for å bli smittet, og for å bli syke. Det er derfor lurt å beskytte seg med influensavaksinen slik at man ikke risikerer alvorlig sykdom i sommerferien.  

For lav vaksinedekning

Tall på vaksinedekning for influensavaksinen i risikogruppene viser at dekningen er mye lavere enn ønsket, og dette gjelder særlig for barn og unge. Kun 6 prosent av de med kronisk lungesykdom mellom 0-17 år har tatt influensavaksinen, og i gruppen 18-65 år er dekningen bare 39 prosent.

Ved å ta influensavaksinen nå i nærmeste fremtid kan du rekke å få effekt av vaksinen før en eventuell bølge av influensa kommer senere i vinter. Derfor oppfordrer vi deg som har kronisk lungesykdom som astma eller kols, og som ikke har tatt influensavaksine, om å gjøre det så snart som mulig. 

Det har tidligere vært en usikkerhet rundt tematikken eggallergi og vaksine. Men oppdaterte retningslinjer viser at de aller fleste med eggallergi trygt kan la seg vaksinere uansett. Les mer om dette her >> 

Har du spørsmål om våre diagnoseområder? Ta gjerne kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste! Du finner åpningstider og kontaktinfo her.