Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

I dag er årets pollensesong over!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
I dag, fredag 24. august, sender NAAF ut årets siste pollenvarsel, dermed er pollensesongen 2018 over. For deler av landet fikk sesongen et noe uvanlig forløp grunnet en veldig kald vinter, etterfulgt av en bortimot rekordvarm sommer. Her er en kort oppsummering av pollensesongen 2018.

Sen start på sesongen

Årets pollensesong fikk en uvanlig sen start. En kald vinter medførte at spredningen av or- og hasselpollen, særlig på Østlandet, fikk en forsinkelse på ca. tre uker i forhold til siste tiårs-gjennomsnitt.

-Tidspunkt for start og forløp av pollenspredning er generelt svært væravhengig.  En lang og kald vinter etterfulgt av en rekordvarm sommer er bakgrunnen for den uvanlige sesongen vi har hatt i år, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker i Pollenvarslingen.

Bjørkepollensesongen for Oslo-området startet imidlertid 29. april, bare fire døgn etter gjennomsnittet. Sesongen ble uvanlig kort med bare to uker, men tettheten nådde kraftig nivå de fleste døgnene.

Kraftig spredning

Et stabilt høytrykk over det meste av sommeren ga den nest kraftigste spredningen av gresspollen målt siden 2014.

-Sommervarmen drev blomstringen fram så uvanlig fort at alt pollenet ble spredt allerede før midten av juli, mens gjennomsnittlig sluttdato for siste tiårsperiode er 3. august, forklarer Ramfjord.

- Bladverket hos gress frigjør likevel lett allergener til luft særlig ved klipping, så noen kan ha opplevd symptomer i etterkant av pollenspredningen også.

En fullstendig rapport over registreringen av pollen 2018 for alle regioner vil som vanlig komme i pdf-format på NAAFs hjemmeside pr. november.

Registreringene for 2019 vil starte i januar for de sørligste stasjonene, og varslingstjenesten vil begynne når ore- og hasselsesongen nærmer seg i de forskjellige regionene.