Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

I dag er det verdens kolsdag!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
16. november markerer Norges Astma- og Allergiforbund Verdens kolsdag. Årets markering fokuserer på at det er viktig med kunnskap om både symptomer, diagnose og hvordan man kan leve med kols.

Kols utvikles gradvis, og det kan ta mange år før de første symptomene melder seg. Forekomsten i befolkningen er dessverre økende, i dag har cirka 370.000 personer over 18 år i Norge kols. Nyere forskning viser at så mange som to av tre personer med kols vet ikke at de har sykdommen. Mange går ikke til lege før de har kommet langt ut i sykdomsforløpet.

Røyking er den vanligste årsaken til kols, men så mange som én av tre kan ha fått det av andre, ikke selvforskyldte årsaker. Dersom man har astma som barn har man tre ganger større mulighet til å pådra seg kols senere i livet enn om man røyker. Kvinner er mer disponert til å få kols, fordi kvinner tåler sigarettrøyk dårligere enn menn.

Øker kraftig

Lungesykdommer øker i Norge og på verdensbasis generelt. Verdens Helseorganisasjon (WHO) anslår at kols i 2020 vil ha den lite smigrende ære av å ligge på tredjeplass av de sykdommer som tar flest liv på verdensbasis.

Heldigvis finnes det grep folk kan ta for å forbedre lungehelsen, både før og etter en kolsdiagnose.

Selv om det er lett å la seg overvelde av nedslående fakta, besitter NAAF også kunnskapen om at man tross alle farer og tross alle mørke tall, faktisk kan leve fint med kols.

Med god kunnskap, riktig medisinering, fysisk aktivitet, tidlig diagnose og ikke minst bevissthet til årsaker og utfordringer, kan man leve godt med kols!

Les mer om kols her >>

Se NAAFs videoer om kols, diagnose, behandling og å leve med kols her >>

Fakta

  • Kols står for kronisk obstruktiv lungesykdom
  • Ifølge WHO er cirka 50 millioner rammet av kols på verdensbasis
  • Kols tar livet av nesten 3 millioner mennesker hvert år
  • Nyere forskning viser at så mange som to av tre med kols faktisk ikke vet at de har det
  • Kols er nå på fjerdeplass over sykdommer som tar flest liv på verdensbasis